Mogućnost povećanja izvoza u SAD

Izvoz, BiHVanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) i Privredna komora RS-a, na inicijativu Američke ambasade u Sarajevu i Ureda predstavnika za trgovinu (USTR) iz Washingtona, organiziraju prezentaciju o temi „Generalni sistem povlastica GSP“ za sve zainteresovane kompanije iz Bosne i Hercegovine koje žele povećati izvoz u SAD.

Kako navode iz VTKBiH, “Generalni sistem povlastica SAD” je program dizajniran za unapređenje privrednog rasta u zemljama u razvoju pružanjem povlaštenog duty-free uvoza za 4.800 proizvoda iz 129 zemalja.

BiH se nalazi na popisu zemalja kojima su dodijeljene povlastice na temelju kojih ona dobija povlašteni carinski tretman pri izvozu svojih proizvoda u SAD.

SAD su nedavno proširile ovaj povlašteni carinski tretman proizvoda porijeklom iz Bosne i Hercegovine do augusta 2013. godine.

Osnovna svrha prezentacija, koje će biti održane 7. jula u Banjoj Luci i 18.jula u Sarajevu, je pružiti informacije o tome kako kompanije iz BiH mogu u potpunosti iskoristiti povlastice GSP programa, sa posebnim naglaskom na olakšanje razumijevanja i paktičnih koraka kako bi se kvalificirali za bescarinski tretman u okviru GSP programa.

Ovaj program je prvi ovakve vrste u Bosni i Hercegovini je najbolji način za promociju prednosti za lokalne kompanije koje bi željele ući u partnerstvo s američkim kompanijama, ističu iz VTKBiH.

Posted by on 2012-07-04. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login