Mogućnost smanjenja kreditnog rejtinga Bugarskoj

Dug

Dug

Bugarskoj bi mogao da bude smanjen kreditni rejting zbog visokog spoljnog duga, iako ova članica EU ima najniži budžetski deficit, javljaju bugarski mediji. Kreditni rejting Bugarske mogao bi da bude smanjen do stepena “džank” /junk/ – dug sa visokim rizikom. “Spoljni dug, koji je veći od ukupne proizvodnje, prijeti finansijskoj stabilnosti zemlje”, izjavio je Eduard Parker, visoki predstavnik međunarodne kreditne agencije Fitč /Fitch Ratings/ iz Londona.

“Budžetska pozicija je stabilna, ali postoje rizici u privatnom sektoru, koji se suočava sa visokim inostranim zaduženjem, postavljajući zemlju u nestabilnu finansijsku poziciju”, upozorio je Parker, koji je zadužen za rejting u evropskim zemljama sa novoustanovljenom tržišnom ekonomijom.

Fitč je Bugarskoj odredio rejting na nivou “Bbb”.

Početkom 2008. godine agencija Fitč promijenila je ocjenu dugoročnog kreditnog rejtinga u inostranoj i lokalnoj valuti Bugarske, Estonije, Latvije i Rumunije od “stabilne u negativnu”, pozivajući se na veliki deficit po tekućim računima tih zemalja.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-06. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login