Morales: Vijeće sigurnosti UN-a je Vijeće nesigurnosti

Evo Morales

Evo Morales

Bolivijski predsjednik Evo Morales ukorio je Ujedinjene nacije (UN) jer je Vijeće sigurnosti odobrio vojnu akciju NATO-a na Libiju i nazvao njen glavni organ odlučivanja (Vijeće sigurnosti) “vijeće nesigurnosti”.

– Kakvo Vijeće sigurnosti? Rekao bih da je vijeće nesigurnosti, rekao je Morales u izjavi za državni dnevnik Prensa Latina.

Morales je ocijenio da je “sramota za čovječanstvo” odluka Vijeća sigurnosti UN-a da odobri vojnu intervenciju NATO u Libiji u cilju rušenja režima bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

Ljevičar Morales i njegov istomišljenik venecuelanski predsjednik Hugo Chavez su “otvoreni” protivnici podrške NATO-a libijskim pobunjenicima protiv pukovnika Gadafija i insistiraju na stavu da “Zapad samo želi da zgrabi libijske rezerve nafte”.

Tokom prisustva godišnjem zasejdanju Generalne skupštine UN-a, Morales će iznijeti “neka razmišljanja o krizi kapitalizma i o nehumanim (vojnim) intervencijama, poput one u Libiji”, prenosi u utorak AFP.

Posted by on 2011-09-20. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login