Moralni sunovrat političara BiH

Građani BiHAfere i brojne koruptivne radnje pokazuju da se veliki broj bh. političara bavi politikom isključivo radi lične koristi, u toj mjeri da za njih ne postoji moralna odgovornost, upozoravaju sagovornici RSE. Ni sudski procesi protiv njih, ali ni javno objavljene prevere koje su kao funkcioneri uradili, većinu bh. političara ne osvijesti da u takvoj situaciji postupe moralno.

Najsvježiji primjer političkog djelovanja bez moralne odgovornosti je afera “Stipendija”, kako su je pojedini mediji prozvali. Ministar u Vladi Kantona 10 Darinko Mihaljević, pored visokih primanja u BiH, svoje troje djece u Hrvatskoj prijavio je da su u stanju socijalne potrebe kako bi dobili stipendiju. Nakon što su novinari otkrili ovu prevaru, Mihaljević je vratio stipendije, ali nije podnio ostavku.

Mihaljevićeva stranka, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH), uskoro će reagovati na ovu aferu, tvrdi za naš program novinar portala Žurnal Semir Mustafić, koji je istraživao cijeli slučaj. No izostala je konkretna reakcija Darinka Mihaljevića.

“Ono što bi bilo moralno je da se gospodin Mihaljević prvobitno povuče sa ministarske pozicije, jer prevario je Bosnu i Hercegovinu, a prevario je i Hrvatsku. Ta politička bahatost ne poznaje ni taj nacionalni identitet u koji se, u svim svojim javnim istupima, kunu pripadnici političke opcije HDZ BiH”, objašnjava novinar Semir Mustafić iz portala Žurnal.

Ostavku nije podnio ni Amir Zukić, generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kojem se, zajedno sa stranačkim kolegama, sudi za trgovinu uticajem, te protuzakonito zapošljavanje u Elektroprivredi BiH.

Primjera korupcije, nepotizma i sličnih afera je mnogo na bh. političkoj sceni. No, malo je onih političara koji su postupili moralno.

Sabina Ćudić je političarka. Svjesna je da su zbog njenih kolega građani izgubili povjerenje u politiku i političare. Bahatom ponašanju političara pogoduju zakoni, koji dopuštaju da se umjesto zatvora kazna nadoknadi novčano.

“Možemo biti cinični i reći da se korupcija isplati”, kaže Ćudić.

Zakon o porijeklu imovine je također neohodan, smatra Ćudić, te ono najteže – promijeniti mentalitet stanovništva.

“Mentalitet koji nagrađuje silu u Bosni i Hercegovini. Tolerišemo je i iz godine u godinu podržavamo, izborom, rekla bih, najbahatijih političara. Kako promijeniti tu vrstu, usudila bih se reći ‘macho politike’ i samim tim da vas kad imate više smatraju sposobnijim, a ne korumpiranijim”, pita Ćudić.

Na sličnom tragu je i psiholog iz Banjaluke Srđan Puhalo. Okruženje u kojem bh. političari rade dopušta da djeluju bez moralne odgovornosti. Ni zakonodavstvo, a ni javnost ih ne osuđuju.

“Domaći političari apsolutno nemaju nikakvu odgovornost prema biračima, prema građanima. Čak i u situacijama kada se nađu na sudu, kada se o tome piše i govori javno, oni nemaju potrebu da mijenjaju svoje ponašanje, da daju ostavke, jer se ne plaše bijesa javnog mnijenja. Ni njihove partije se ne plaše da će biti kažnjene. To je ono što ovu situaciju čini vrlo kompleksnom, jer niste sigurni gdje udariti da se to krene rješavati”, kaže za RSE Srđan Puhalo.

Sve se može popraviti u jednom društvu koje je u krizi, ali najpogubnija je kriza morala, smatra sociolog Jusuf Žiga.

“Kad imate krizu morala, dakle kad ljudi uruše sistem vrijednosti po kome trebaju da funkcioniraju, onda imate strahovito veliki problem. Teško je očekivati od čovjeka koji je navikao da laže, da prestane lagati. Ko je navikao da krade, da prestane krasti. Ja tvrdim da se bosanskohercegovačko društvo sunovratilo u krizu sistema vrijednosti, društvenih vrijednosti, da ima ozbiljnu krizu morala”, kaže za RSE sociolog Jusuf Žiga.

Posted by on 2017-11-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login