Moskva traži provjeru svih putnika iz Evrope

Moskva

Moskva

Evropska unija (EU) izrazila je sumnju da će moći da ispuni zahtjev Rusije da Brisel obezbijedi lične podatke o svim putnicima iz Evrope koji dolaze avionima u Rusiju ili nadlijeću njenu teritoriju.

Predstavnik Evropskog vijeća rekao je danas agenciji RIA Novosti da ne postoji pravni mehanizam u zemljama EU prema kojima je moguće dati takve informacije.

Ovaj zahtjev, koji se odnosi i na putnike na brodovima i u vozovima, dio je reformi koje provodi rusko Ministarstvo saobraćaja.

Prema nedavno usvojenom zakonu, svi podaci koje prikupi Ministarstvo bit će pohranjeni u banke podataka kojima će pristup imati i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna služba bezbjednosti.

Zapadni mediji javili su da će informacije koje pruži putnik prilikom kupovine karte za avion morati da budu date Rusiji u roku od 30 minuta od rezervacije.

Od aviokompanija se traži da pruže informacije o prtljagu, kao i o tome da li su putnici ušli u avion, navodi agencija RIA Novosti.

Posted by on 2013-10-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login