Most Mehmed-paše Sokolovića čeka na upotrebnu dozvolu

Višegrad

Višegrad

Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, koji je jedan od tri spomenika iz Bosne i Hercegovine na listi UNESCO-a, mogao bi dobiti upotrebnu dozvolu na ljeto, gotovo dvije godine nakon završetka radova. O problemima i nedostacima tokom restauracije razgovarali su predstavnici lokalne i entitetske vlasti s ambasadorom Turske, države koja je u obnovu mosta uložila blizu pet miliona eura.

Mosta na Drini u Višegradu predstavlja remek djelo mostogradnje. Građen je u vremenu od 1571. do 1577. godine, po želji i naredbi Mehemed-paše Sokolovića.

Turska razvojna agencija /TIKA/ angažovala je firmu iz Turske ER-BU da izvrši radove na njegovoj poslednjoj revitalizaciji. Investicija vrijedna pet miliona eura. Odobrenje za građenje izdala je vlada Republike Srpske.

„Negdje 2014. godine TIKA je angažovala ER-BU kompaniju, koja je bila izvođač ovih radova. Počeli su da rade bez nadzora, bez licenci i bez dovoljnog broja inženjera i njima su to inspekcijski organi zabranili. Došli su kod nas, u ministarstvo, i zaista smo mi u ministarstvu bili kooperativni, pomogli im da prevaziđu te sve nedostatke, da registruju poslovnu jedinicu, da zaposle određeni broj tehničkih lica, što su učinili, tako da su radovi mogli nesmetano da počnu“, rekla je ministrica za prostorno uređenje i građevinarstvo Srebrenka Golić.

Krajem 2016. godine u ministarstvo stiže obavještenje od Opštine Višegrad da se radovi na revitalizaciji mosta privode kraju, ali bez potpune dokumentacije, što je za posljedicu imalo neizdavanje upotrebne dozvole, kazala je Golićeva.

„Nisu nam dostavili ni projektnu, tehničku dokumentaciju, ni projekat izvedenog stanja, ni građevinski dnevnik, ni elaborat koji je potreban. Slali smo dopis TIKI, Opštini, u nekoliko navrata, slali smo urgencije tri, četiri puta, i pošto nama po zakonu o opštem upravnom postupku postoji rok do kada mi trebamo da odlučimo po zahtjevu, mi smo zaključkom odbacili taj zahtjev i nismo izdali upotrebnu dozvolu, jer tehnički prijem nije urađen“.

Zbog zatečenog stanja, nakon preuzimanja mandata, načelnik Opštine Višegrad Mladen Đurević pokrenuo je inicijativu da se organizuje sastanak svih aktera u projektu obnove i rehabilitacije Sokolovića mosta, zbog uočenih nedostataka i nepravilnosti koje su za sobom ostavili turski graditelji.

„Prije svega, rasvjeta oko mosta nije adekvatna, rasvjeta na mostu ne radi otkad su izvođači napustili gradilište, podizanjem korita rijeke Drine smanjena je propusna moć lukova, ali to će predstavnici Hidroelektrana da iznesu prilikom tehničkog prijema, kamen koji je postavljen na ćupriji umjesto kaldrme, vidjeli ste da se on već raspada i kruni, a Osojeničkom potoku, koji nanosi svake godine velike količine šljunka, nije ostavljen pristupni put koji bi omogućio da prilaze mašine koje bi svake godine taj šljunak čistile“, rekao je Đurević.

„Ne želim da kažem da sam razočaran. Ja sam ovdje došao da iskažem svoje zadovoljstvo i rekao sam koliko sam srećan, jer ovo je bio jedan veoma važan sastanak jer smo se dogovorili ko će u kom dijelu procesa, s kim i kako sarađivati da bi to bilo na najbrži i najbolji način“, izjavio je Haldum Koč, ambasador Turske u BiH.

Sokolovića most, koji predstavlja biser kulturne baštine i nalazi se na UNESKO-voj listi zaštićenih spomenika, nikako ne bi trebalo prepustiti nemaru, ističe šef kancelarije UNESKO u BiH Siniša Šešum. “Do 31. maja investitor, znači Opština Višegrad, treba dostaviti svu potrebnu dokumentaciju Ministarstvu urbanizma, graditeljstva i ekologije RS, kako bi se mogla što prije formirati komisija i napravi uvid da li su radovi izvedni sa potrebnom tehničkom dokumentacijom“, rekao je Šešum.

„Gledajte, nijedan od problema koje smo mi danas uočili, sedam problema koje smo našli, ne može apsolutno uticati na status mosta na listi svjetske baštine UNESCO-a. Sve će se vidjeti kroz sam proces tehničkog prijema. Most je tu stajao 440 godina i nadamo se da će stajati bar još toliko iza nas“, zaključio je Siniša Šešum.

U julu ove godine obilježava se desetogodišnjica od uvrštavanja mosta na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Ako se ispoštuju svi dogovori postignuti u Višegradu, uslijediće svečano otvaranje ove monumentalne građevine, zadužbine Mehmed-paše Sokolovića, ostavljene da spaja obale i ljude.

Posted by on 2017-03-06. Filed under Vijesti iz BH gradova, Višegrad. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login