Mostar domaćin velikog broja ljetnih kulturnih manifestacija

Ovoga ljeta Mostar će biti domaćin brojnih kulturnih i zabavnih manifestacija, poput Mostar Summer Festa, Susreta prijateljstva i Mostar Blues & Rock Festivala, koji su predstavljeni na konferenciji za novinare.

Mostar
Mostar

– Sve ove događaje koji već polako postaju tradicionalni želimo podići na višu razinu, poboljšati kvalitetu i produkciju u kulturi grada. Želimo Mostar učiniti gradom ugodnog življenja svim njegovim stanovnicima, ali i dovoljno privlačnim turistima koji će osim obilaska znamenitosti u Mostaru poželjeti ostati više dana i zbog zanimljivih sadržaja – kazala je savjetnica Službe za kulturu Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Sanela Ćorić Mešić.

Također je navela kako je Grad Mostar u području kulture prošle godine imao dva velika uspjeha.

– Donijeli smo Strategiju razvoja kulture i ušli smo u finale izbora za europsku prijestolnicu kulture 2024., a sve to rezultat je sinergije kulturnjaka u Mostaru i gradske administracije – kazala je Ćorić Mešić.

U okviru obilježavanja obljetnice obnove Starog mosta i upisa Mostara na UNESCO-vu listu svjetske baštine bit će priređena naučna konferencija, kao i koncert u koprodukciji mostarskih simfoničara i rock muzičara, a kojega je predstavio i najavio kompozitor i dirigent Damir Bunoza.

– U četvrtak, 18. srpnja, ispod Starog mosta održat će se koncert na kojem će Simfonijski orkestar Mostar i Mostar Rock School svirati poznate pjesme Indexa, Čolića, Bijelog Dugmeta i drugih, a sve to će biti uvertira za koncert Željka Bebeka koji će nastupiti kao zvijezda večeri. Ovo će biti trosatni spektakl i mislim da će publika uživati – kazao je Bunoza.

I ovoga ljeta održat će se Mostar Blues & Rock Festival i gitarijada “Na putu za jug”.

– Cilj gitarijade je stvoriti percepciju kod bendova da ne sviraju samo po kafićima nego na velikim pozornicama koje su za to predviđene, da kod njih stvorimo natjecateljski karakter, da grupe motiviramo da rade autorske kompozicije. Nagrade su vrijedne, a i uvjeti prijave su jednostavni, sve informacije mogu se naći na Facebook stranici Muzičkog centra (MC) Pavarotti – kazao je Mili Tiro, jedan od organizatora spomenutih događaja.

Dodao je da će se ovogodišnje, 17. po redu izdanje Mostar Rock & Blues Festivala održati 20. i 21. jula u MC Pavarotti, a na njemu će nastupiti brojna poznata rock i blues imena.

Jednu od najstarijih manifestacija u organizaciji KUD-a Blagaj “Susreti prijateljstva” predstavio je i najavio predsjednik KUD-a Blagaj Nihad Jašarević.

– Ove godine KUD Blagaj organizira 36. po redu “Susrete prijateljstva” koji će početi u subotu, 3. augusta, tradicionalno ispod Starog mosta, a završit će koncertom u Blagaju u 20.30 sati. Uz kulturno-umjetnička društva iz Bosne i Hercegovine sudionici “Susreta prijateljstva” bit će i tri ili četiri društva s adresom van BiH, tako da će program biti jako interesantan – kazao je Jašarević.

Osim navedenih, predstavljene su i druge manifestacije koje organizira ili financira Grad Mostar. Među njima su Interakademija koja Mostar postavlja u središte akademske likovne scene u regiji, zatim niz zanimljivih koncerata Simfonijskog orkestra Mostar te bogat program Udruge za afirmaciju arhitekture, kulture prostora i vizualnih umjetnosti Fora.

Mostarska rock škola također će organizirati nekoliko događaja od kojih će prvi biti koncert u povodu Svjetskog dana muzike u petak, 21. juna. Tu je i već tradicionalni, sedmi Mostar Summer Fest, festival urbane muzike koji će se ove godine po prvi put trajati tri dana, od 27. do 29. juna.

Od ostalih događaja najavljeno je i Mostarsko ljeto, Street Arts Festival te Red Bull Cliff Diving.

Posted by on 2019-05-29. Filed under Kultura, Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login