Mostar: Izložba putopisnih fotografija s Dinarskog gorja

Via DinaricaIzložba putopisnih fotografija pod nazivom “Via Dinarica” otvorena je danas u Klubu Aluminij u Mostaru.

Riječ je o projektu “Walking the Via Dinarica” koji je pokrenula Udruga avanturističkog turizma BiH, uz potporu UNDP-a, USAID-a i JICA-e, s ciljem promoviranja jedinstvenog prirodnog bogatstva dinarskog gorja, koje se proteže od rijeke Soče i Trnovskoga gozda u Sloveniji pa sve do Prokletija u Albaniji.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Yuri Afanasiev kazao je kako je riječ o izložbi koja je tematski vezana za tzv. područje “Via Dinarica”, posljednje takvo  neistraženo područje u Europi.

Ova izložba je jedan dio aktivnosti projekta, koji ujedinjuje Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Albaniju, Crnu Goru i Srbiju, s ciljem promoviranja ovoga područja, zaštite okoliša, kao i promoviranja regionalne suradnje – kazao je Afanasiev, kazavši kako će sličnih aktivnosti biti i u budućnosti, a jedna od njih je i program splavarenja u zemljama zapadnog Balkana.

Direktorica Udruge avanturističkog turizma u BiH Erna Kurtović, kazala je kako je izložba rezultat dvomjesečnog hoda kroz Dinarski luk.

Propješačili smo Albaniju, Crnu Goru, BiH, Hrvatsku i Crnu Goru i Sloveniju. Na tom pothvatu nastalo je oko 13 hiljada fotografija i 17 sati video građe, a u Mostaru je predstavljen dio toga opusa, tačnije 25 fotografija koje će posjetitelji moći vidjeti do 4. aprila – kazala je Kurtović.

Do sada je izložba održana u Banjoj Luci, a za dvije sedmice biti će otvorena i u Sarajevu.

Posted by on 2014-03-28. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login