Mostar: Okrugli sto u povodu Međunarodnog praznika rada

Mostar

Mostar

Sindikati i građani Bosne i Hercegovine konačno se moraju probuditi i stati na kraj aždaji koja melje sve pred sobom, kazao je predsjednik Unije neovisnih sindikata FBiH Josip Milić na okruglom stolu upriličenom u povodu 1. maja, Međunarodnog praznika rada.

“U ovoj državi vlada kriptomanija, partitokracija i, ono što je najgore, kako je Thomas Hobbes napisao još u 17. stoljeću – država je morska neman, čudovište, koju građani moraju ukrotiti, a ako je građani ne ukrote država će pojesti te svoje građane”, naglasio je Milić.

Naveo je primjer aktuelne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koja je, po njegovim riječima, nakon dolaska na vlast, zaposlila 50 novih ljudi u administraciji, čime je nastavila politiku prethodne vlade koja je, pak, otvorila tri nova ministarstva i u njima zaposlila 130 ljudi.

“Tako nešto ne bi izdržala ni Njemačka. Moramo se konačno svi probuditi izaći na ulice i konačno reći ne ovakvom načinu vladanja. Nedopustiva je indolentnost i nezainteresiranost koju pokazuju građani ove države prema takvom ponašanju vladajućih”, dodao je Milić.

O situaciji u Europskoj uniji govorio je predsjednik Kršćanskog pokreta za prava radnika Giovanni Gut.

Po njegovim riječima, situacija u Italiji također je teška, pogotovo za mlade ljude koji teško dolaze do posla.

“U zadnje vrijeme sve je više radnika u dobi od 45 do 55 godina, koji ostaju bez posla, koju su premladi za mirovinu, a pogotovo im je teško naći novo radno mjesto”, kazao je Gut.

Kada je u pitanju Hrvatska i radnička prava u susjednoj državi, po riječima univerzitetskog profesora Marija Volarevića, situacija nije puno bolja u odnosu na BiH, pogotovo u Dalmaciji, gdje je u zadnjih 20 godina izgubljeno 66,000 radnih mjesta.

“Nakon pada komunizma očekivalo se da će novi neoliberalni sistem biti bolji za sve, no dogodilo se ono što nitko nije pretpostavljao – neoliberalizam je progutao sve. Danas više nije važni biti, nego imati, i u svemu tome izgubio se čovjek”, kazao je Volarević.

Dodao je kako bi ideal svake države trebao biti da svatko dobije onoliko koliko mu je potrebno, što po njegovom mišljenju, nije utopistička ideja.

“Svi smo svjesni da skandinavski model vrlo dobro funkcionira. Međutim, da bi smo došli do toga treba promijeniti čitavu strukturu ponašanja, od samih radnika do onih koji imaju vlast”, zaključio je Volarević.

Posted by on 2012-05-01. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login