Mostar: Poskupljuje voda za 30 feninga

vodaGradsko vijeće Mostara usvojilo je odluku o poskupljenju kubika vode za 30 feninga, što je za oko 30 posto viša cijena od dosadašnje.

U svom obraćanju vijećnicima, direktor Javnog poduzeća “Vodovod Mostar” Mile Puljić kazao je kako je ovo javno poduzeće iscrpilo sve druge mogućnosti te da je poskupljenje nužno kako bi Mostar i dalje imao urednu opskrbu pitkom vodom.

Po njegovim riječima, plaće zaposlenim u Vodovodu nedavno su smanjene za deset posto, povećan je stupanj naplate u domaćinstvima na preko 90 posto, značajno su smanjeni gubitci vode u sustavu, a nakon ujedinjenja dva vodovodna poduzeća za oko stotinu je smanjen broj zaposlenih u novom zajedničkom poduzeću.

Puljić je kazao kako će nakon ovoga poskupljenja, prvog nakon više od deset godina, Mostar i dalje imati cijenu pitke vode među najnižim u Bosni i Hercegovini, te da nova cijena još nije ekonomska.

Iako je dio vijećnika postavio pitanje opravdanosti poskupljenja režija u vrijeme krize, na kraju je odluka usvojena većinom glasova. Protiv je bio samo jedan vijećnik, a pet ih je bilo suzdržano.

Na današnjoj sjednici vijećnici su razmatrali i informaciju o aktivnostima Javnog poduzeća “Mostar-parking”. Direktor tog poduzeća Mladen Knezović kazao je kako je poduzeće moglo početi raditi još krajem prošle godine, te da zbog prolongiranja odluke o početku rada Mostar trpi milionske štete.

Vijećnik SDA Salem Marić, govoreći u ime Kluba bošnjačkih vijećnika, kazao je kako se taj klub slaže da je potrebno riješiti problem parkiranja u Mostaru, no, po njihovom mišljenju, u postupku osnivanja Mostar-parking i javnih nabavki u tom poduzeću došlo je do brojnih kršenja zakona i zakonskih procedura.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić odbacio je te navode, kazavši kako je sve urađeno po zakonu.

Uslijedila je žučna rasprava koja nije rezultirala nikakvim konkretnim zaključkom, osim konstatacije da se ovdje zapravo radi o nemogućnosti dvije najjače stranke u Gradskom vijeću (HDZ BiH i SDA) da pronađu zajednički jezik, tako da Mostar-parking i dalje ostaje na čekanju.

Posted by on 2012-03-23. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login