Mostar u srijedu obilježava Svjetski dan izbjeglica

Svjetski dan izbjeglica obilježit će se u srijedu, 19. juna, u Sportskom centru Kantarevac u Mostaru od 11 do 13 sati, u organizaciji predstavništva UNHCR-a u BiH uz potporu Fondacije Bosanskohercegovačka inicijativa žena (BHWI).

Mostar
Mostar

Za tu prigodu organizirat će se nogometni turnir pod nazivom “Koračajmo s izbjeglicama”, a koji će okupiti djecu izbjeglice i tražitelje azila koji borave u Prihvatnom centru za izbjeglice Salakovac i djecu iz lokalnih zajednica da inspiriraju djela solidarnosti s izbjeglicama širom svijeta i naprave zajedničke korake s njima.

Pored turnira, organizirat će se i “food fest” u sklopu kojega će stanovnici Centra za izbjeglice Salakovac pripremati svoja tradicionalna jela i dijeliti recepte sa zvanicama događaja.

Tokom obilježavanja prisutnima će se obratiti predstavnica UNHCR-a u BiH Anne Christine Eriksson, u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Dragana Kovač te u ime te Sportskog saveza grada Mostara Dženan Šuta.

“Svjetskim danom izbjeglica nastojimo potaknuti djela solidarnosti s izbjeglicama širom svijeta u vrijeme kada govor mržnje i ksenofobija diktiraju naslove i dominiraju političkim diskursom, te želimo pokazati drugačiji narativ – toleranciju, povezanost i zajedničke vrijednosti”, navode organizatori.

Podsjećaju da je tijekom rata u Bosni i Hercegovini oko 2,2 miliona građana tražilo utočište u zemljama regije i širom svijeta, dok ih je oko 98.000 još uvijek interno raseljeno unutar zemlje.

Posted by on 2019-06-18. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login