Mostarka najmlađa instruktorka vožnje u BiH: ‘Žene su bolji vozači’

Minela Macić

Minela Macić

Mlada Mostarka Minela Macić odmah je nakon završetka studija na Fakultetu za promet i komunikacije počela raditi kao instruktorica vožnje. Sa svojih 25 godina, Minela je najmlađa instruktorica vožnje u BiH.

S velikom ljubavlju i posvećenošću, već godinu dana radi ovaj posao, a može se pohvaliti time da je postala samostalna instruktorica.

Zarađuje za život od posla koji voli i za koji je školovana. No to nije sve, ova mlada Mostarka otišla je i korak dalje, već ima i agenciju za prijevoz putnika. Sve je postigla svojim trudom i zalaganjem.

Ljubav od malih nogu

Za ovaj posao se odlučila jer su joj vožnja i automobili uvijek bili velika ljubav.

– Vožnja je moj veliki užitak, način da razbistrim misli i odmorim se od svakodnevnih obveza. Odluka da postanem instruktor došla je mojom željom da radim posao koji volim. Smatram da je zanimanje u takvoj kombinaciji čovjeku uvijek izazov i da ga neprestano motivira da daje od sebe ono najbolje – kazala je Minela.

U svom poslu upoznaje mnogo ljudi različitih osoba, mnogo početnika za volanom koji u nju gledaju kao učitelja i pomagača, osobu čiji je zadatak olakšati im prve korake u automobilu.

– Pomoći nekome da savlada tu prepreku, da se oslobodi straha od volana, opusti se i doživi vožnju kao rutinsku i osnovnu potrebu modernog života, za mene je najveći izazov – ističe ona.

Činjenica da je najmlađa instruktorica u BiH joj godi, i dobro se nosi s tim izazovom, te do sada nije imala loših iskustava, jer kako kaže, nastoji raditi u opuštenoj atmosferi.

– Svi su sretni kad su jedinstveni u nečemu. Do sada nisam nailazila na neke predrasude prema meni kao djevojci, instruktorici, a bila sam spremna na to na samom početku. Moj odnos s kolegama je za poželjeti, cijenim ih i poštujem te puno učim od njih. Oni su me uveli u posao i sa mnom svakodnevno dijele svoja iskustva. To nema cijenu. Kandidati su priča za sebe. Svatko od njih je posebna ličnost, svi zahtjevaju drugačiji pristup – ističe Minela.

Na njenim satovima nema mjesta depresiji i tome sličnim stvarima.

– Prvi susreti s vožnjom sa sobom uglavnom nose strah i nelagodu, a ja nastojim na svaki način svoje kandidate udaljiti od toga. Dovoljno je razmišljati o pravilima prometa, uputama instruktora… svaki dodatni stres im je suvišan. Ne smijemo zaboraviti da smo svi nekad bili početnici – naglašava Minela.

‘Žene su bolji vozači’

Odlika dobrog instruktora je biti strpljiv i pažljiv. Za svoj posao kaže da nije težak, ali ga smatra jako odgovornim.

– Učite nekoga snalaženje u prometu, što ne znači samo puku praktičnu primjenu naučenih pravila vec i prometnu kulturu, toleranciju i profesionalizam. Živimo brz život, krećemo se i vozimo u moru dobrih ali i manje dobrih, čak i neopreznih vozača.Trudim se maksimalno ispunjavati svoju odgovornost te se nadam da ce moji kandidati biti od ovih prvih – naglašava Minela.

Vječno pitanje je ko su bolji vozači – žene ili muškarci? To je tema o kojoj se iznova raspravlja čim se ukaže prilika za to. Nismo odoljeli a da ne čujemo i Minelin komentar. Minela smatra da su žene bolji vozači.

– Ne kažem to jer sam i sama žena već na osnovu mog iskustva kao vozača u prometu i instruktora. Žene su pažljivije, tolerantnije, vjernije su pravilima i disciplini, rjeđe pribjegnu prekršaju i sve rade po propisu. Muškarci jesu okretniji, ali ono što mi je presudno… psuju puno više od žena. Često su nestrpljivi pa znaju otvoriti prozor i dovikivati svakakve stvari, a nerijetko i izaći iz auta da se raspravljaju ako je manji problem u pitanju. Žene to uglavnom ne rade – govori Minela.

Pomaže siromašnim i bolesnim

Ova mlada Mostarka ako nije za volanom, pomaže siromašnim i bolesnim. Član je udruženja “Zajedno za naš grad”, uduženja koje se bori svim silama da odgovori na sve potrebe građana u nevolji.

– To su stvari na koje sam najslabija i teško da mogu pričati o tome. Iskustava je mnogo… puno je tu dirljivih momenata, teških priča i situacija, ali svakako uz dobru volju i malo pomoći jedni drugima možemo uljepšati i olakšati ne tako vedru svakodnevnicu. Osjećaj korisnosti koji oosobno ja imam na kraju dana ne može se riječima opisati – naglašava Minela. Nismo odoljeli a da je ne upitamo kako se snalazi u kuhinji, na što je priznala da i nije neka kuharica.

– Snalazim se u brzim i jednostavnim receptima, pizza, palačinke i piletina idu mi od ruke, ali pokušaj lazanja bio mi je epska katastrofa. Trudim se naučiti ponešto koliko mi slobodno vrijeme dopusti. Kakogod, radije degustiram nego što spremam, posebno kolače – uz osmijeh odgovara Mostarka.

Posted by on 2017-03-05. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login