Mostarska liska: Koncert Damir Imamović

Svečano zatvaranje 16. Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2019“ biće održano u petak, 26. aprila sa početkom u 20 sati, dodjelom nagrada i koncertom Damira Imamovića u čast nagrađenih.

Damir Imamović
Damir Imamović

Damir Imamović jedan je od najznačajnijih izvođača sevdaha danas i čovjek koji je u tradicionalnu muziku BiH unio jedan novi umjetnički duh. Njegova pojava na muzičkoj sceni 2005. godine proizvela je novi talas interesovanja za sevdah, ali i inovativno viđenje ove forme. Nazivali su ga ‘revolucionarem sevdaha’ (sevdalinkas.com), ‘novim pravcem u sevdahu’ (fRoots), pa čak i ‘kraljem sevdaha’ (The Huffington post).

Rođen u porodici sevdalijskih bardova Đule, Zaima i Nedžada Imamovića, Damir rano dolazi u kontakt sa sevdahom i stiče jedan ugao gledanja koji će mu pomoći da kasnije krene svojim putem. Do 2016. snima šest albuma a posljednji ‘Dvojka’ pojavljuje se u izdanju prestižne kuće Glitterbeat Records. O Damirovom shvatanju sevdaha Marina Andree Škop snimila je i međunarodno nagrađivani dokumentarni film ‘Sevdah’. Važnost Damirovog pristupa tradiciji sevdaha potvrdiće i selekcija u neke od najvažnijih međunarodnih muzičkih festivala kao što su Druga godba (Ljubljana), Balkan Trafik (Brussels), TFF (Rudolstadt), Jazz Fest Sarajevo, ali i saradnje sa Jadrankom Stojaković, Vlatkom Stefanovskim, Bojanom Zulfikarpašićem, Ericom Vloimenasom, Gregom Cohenom, Derya Turkanom i dr.

U saradnji s graditeljem sazova Ćamilom Metiljevićem i graditeljem gitara Lukom Zaleteljom, Damir će realizirati ideju o novom instrumentu koji će predstavljati kombinaciju saza i gitare. Novi sevdalijski instrument dobit će ime ‘tambur’.

Krajem 2015. godine Damirov sevdalijski aktivizam okrunjen je velikom multimedijalnom izložbom ‘Sevdah, umjetnost slobode’. Izložba je predstavila dinamičan žanr bogate historije i sabrala ne samo Damirova, nego i istraživanja drugih važnih istraživača žanra. Na osnovu toga je nastala i Damirova knjiga «Sevdah» (Vrijeme, 2016.) koja je ubrzo postala temeljnim štivom za historiju sevdaha.

Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim danom od 9 – 14 sati. Cijena ulaznice za sve programe iznosi 10 KM, a dostupni su i paketi ulaznica po cijeni od 50 KM koji podrazumijevaju jednu ulaznicu za sve izvedbe u trajanju Festivala. REZERVACIJE: na broj 036/550-128, mail: marketing@npm.ba

Posted by on 2019-04-13. Filed under Film & Muzika, Kultura, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login