“Mostarsko ljeto” počinje 17. jula

Manifestacija “Mostarsko ljeto” s nizom kulturnih sadržaja bit će održana i ove godine, uprkos pandemiji koronavirusa.

Mostar
Mostar

Riječ je o manifestaciji koju organizuje pet institucija kulture u Mostaru: Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru.

Otvaranje je zakazano za 17. juli.

Organizatori žale što je ovoga ljeta u gradu na Neretvi znatno manji broj turista, ali i mostarske dijaspore. Ipak, prema riječima direktora Centra za kulturu Senada Suljića, bez obzira na probleme i poteškoće, dilema o održavanju manifestacije nije bilo. Namjera je, kaže, bila svakodnevnicu osvježiti lijepim i pozitivnim vijestima.

“Svi planirani sadržaji organizovat će se u skladu s mjerama i preporukama nadležnim institucija. Nadamo se da će nam u tomu pomoći i naša publika. Centar za kulturu ove godine će biti organizator deset programa, a riječ je o koncertima, promocijama knjiga, likovnim izložbama i izložbama fotografija”, najavio je Suljić.

I direktorica Narodne biblioteke Mostar Ragiba Prgudu raduje što će Manifestacija održati kontinuitet, uprkos pandemiji koronavirusa. Želja je, napominje, u tmurnim danima dok se virus širi obradovati ljude dobre volje.

“Proći će i ovo ludilo, a mi ćemo nastaviti raditi. Manifestacije čiji je organizator Biblioteka će se održavati u divnom ambijentu avlije naše biblioteke u naselju Luka. Prvi od planiranih programa je razgovor s Elvirom Helać – Mekić”, rekao je Prguda.

Direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan napomenuo je da je pandemija značajno oštetila kulturu i institucije kulture. Zbog toga se, navodi, ova manifestacija ne može organizovati vlastitim sredstvima.

“Pozorišta ove godine ne mogu ni približno prodati ulaznica koliko su prodali, recimo u prošloj. Muzej, također, ne prodaje karte. Kada je riječ o sadržajima čiji smo organizatori, oni će biti održani u avliji kuće Džemala Bijedića. S obzirom da Muzej ove godine obilježava sedam decenija rada, opredijelili smo se na predstavljanje sadržaja iz naših zbirki”, rekao je Krhan.

Pozorište lutaka Mostar za najmlađe je pripremilo tri predstave, a sve tri će biti održane u velikoj sali Pozorišta lutaka. Direktor Edin Kmetaš izjavio je da za sve predstave neophodna rezervacija ulaznica s obzirom na ograničeni broj mjesta.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović rekao je da je posebno lijep osjećaj govoriti o kulturi u vremenu kada je javni prostor preplavljen informacijama o pandemiji.

Posted by on 2020-07-14. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login