Divljanje na Čvrsnici: Motoristi se popeli na Hajdučka vrata i oštetili ih

Hajdučka vrata na planini Čvrsnici kod Jablanice godinama predstavljaju fenomen koji je registriran kao rijetko prirodno naslijeđe.

Vrata su tokom godina pretrpjela mnogobrojna oštećenja, usljed klime i ljudskog nemara. Posljednjih mjeseci na društvenim mrežama pojavile su se brojne fotografije ljudi koji, nažalost, doprinose ubrzanju rušenja ovog prirodnog fenomena.

Zbog toga su se planinari iz Planinskog društva “Vilinac” Jablanica oglasili saopštenjem u kojem navode kako je veoma važno da se posjetioci suzdrže od penjanja, sjedenja, ležanja na Hajdučkim vratima, kao i svim drugim aktivnostima koje mogu ugroziti živote ljudi, ali i Vrata.

– Bila su tu mnogo prije nas, pa ih pokušajmo sačuvati i za buduće generacije posjetitelja iz cijeloga svijeta – naveli su planinari.

Extreme Enduro Mostar
Extreme Enduro Mostar

Iz ovog društva su još kazali kako su pored Hajdučkih vrata postavljali i table sa upozorenjima, međutim, pojedinci su ih poskidali i uništili.

Hajdučka se vrata nalaze na 2000 metara nadmorske visine iznad kanjona Dive Grabovice na istočnom dijelu Čvrsnice To je kameni prsten (otvor) u stijeni, promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora.

Hajdučka vrata
Hajdučka vrata

Zbog istih tih faktora, kao i samog sastava Hajdučkih vrata ona su prilično oštećena i vrlo lako može doći do urušavanja.

Kako je ova lokacija izuzetno atraktivna za fotografisanje, planinari i ljubitelji prirode stalno apeluju da se vodi računa o tome i da se ne penje na sami prsten i time dodatno ne opterečuje isti. Pored toga što bi se Vrata mogla urušiti, pad sa njih bi vjerovatno bio fatalan jer se ispod nalazi strma litica koja se spušta u kanjon Dive Grabovice. Postavljana je i tabla sa ovim upotorenjem, ali nažalost ona tu nije dugo ostala

Samo prije par dana smo bili svjedoci da je jedna osoba postavila ležaljku na Hajdučka vrata i tom fotografijom se pohvalila na društvenim mrežama.

Da stvar bude gora jučer se pojavila jedna grupica momaka koja je sa svojim motorima pokazala da oni to mogu još “bolje”. Mislim da bi ovaj vid divljanja po jednom ovako vrijednom i rijetkom geomorfološki spomeniku prirode trebao biti sankcionisan i da nadležnim institucijama neće biti problem identifikovati počinioce, najvjerovatnije iz kluba Extreeme Enduro Mostar gdje su na svoju stranicu prvo postavili, pa uklonili ovakav video.

Ovi postupci su opravdano na društvenim mrežama izazvali velike osude, kako od planinara, tako i od svih ljubitelja prirode. Nažalost od toga nema neke velike koristi osim ako se i nadležne institucije ne potrude da sačuvaju Hajdučka vrata za barem još jednu generaciju.

Posted by on 2019-09-25. Filed under Banja Luka, Ekologija, Jablanica, Magazin, Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login