Možemo li se prehladiti zbog mokre kose?

kosaDa li ste ikada odbili da izađete napolje jer morate da perete kosu, a poslije pranja napolje ne treba izlaziti da se ne biste prehladili? Ako jeste, vjerovatno su vas tome naučile mame. Ali, pitanje je da li se stvarno možemo prehladiti zbog mokre (vlažne) kose?

Jedno istraživanje je pokazalo da 40 posto majki smatra da će se djeca razboljeti ako izađu s mokrom kosom napolje.

Ovaj strah, koji se generacijama prenosi na djecu, podstakao je francuski hemičar Luj Paster koji je 1878. izložio kokošku antraksu, a zatim joj noge uronio u hladnu vodu da otkrije hoće li se razboljeti. Kokoška je uginula.

Ponovio je eksperiment, ali je kokošku ovaj put umotao u toplo ćebe i ona je preživjela.

Međutim, istina je da ako je napolju hladno, a vama je mokra kosa, to neće prouzrokovati prehladu.

Odlazak u krevet s mokrom kosom takođe neće prouzrokovati prehladu, čak ni ako vam je u prostoriji uključena klima koja hladi. Uzročnici prehlada su virusi, ima ih više od 200, ali najčešći “krivac” je rinovirus.

Sam izlazak s mokrom kosom po hladnom vremenu neće prouzrokovati prehladu, ali hladno vrijeme će pogodovati da “zakačite” virus koji može lako da izazove prehladu i to samo zbog vlage, a ne zbog niske temperature, navodi se u istraživanju.

Naučnici su dokazali da je zimski vazduh manje vlažan od ljetnjeg pa se isušuje sluzokoža nosa što omogućava lakši prolazak virusa. Razlog što će djeca češće biti prehlađena zimi leži u tome što su u vrtićima i školama, gdje se mogu lakše zaraziti ako je neko dijete već zaraženo.

Posted by on 2014-01-19. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login