Mrkva za jači imunitet

mrkvaJedna od najzdravijih namirnica jeste svježa mrkva, bila je obavezna u ishrani i medicini antičkih naroda, zahvalna je za kuhanje jer može da se sprema na različite načine.

Najzdravije je jesti sirovu rendanu mrkvu, začinjenu sa soli, limunovim sokom i ukusnim začinskim travama poput mirođije, bosiljka, peršuna, nane, vlašca, timijana, majorana…

Ima malo kalorija, pa se preporučuje osobama koje drže dijetu, bogata je vitaminom A, C i K i odličan izvor celuloze i prirodnih šećera. Poznato je da ovo povrće blagotvorno djeluje na oči, što je i naučno dokazano, a osim toga jača imunitet, štiti srce i krvne sudove, snižava krvni pritisak i nivo lošeg holesterola. Preporučuje se anemičnim osobama, a podstiče i čišćenje organizma jer je snažan diuretik. Mrkva je prvo povrće koje je početkom 19.stoljeća proizvedeno u konzervi.

Znaćete da je mrkva svježa ako je korijen čvrst i gladak, a boja jarko narandžasta. Ako je ne upotrebljavate odmah, prije nego što je stavite u frižider osjecite joj vrh i stavite je u plastičnu kesu. Nemojte da je držite u blizini jabuka, krušaka ili krompira, jer može da postane gorka.

Posted by on 2014-01-28. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login