Mubarak avionom prebačen u Kairo na suđenje

Hosni Mubarak

Hosni Mubarak

Bivši egipatski vođa Hosni Mubarak vojnim je avionom dovezen iz odmarališta na Crvenom moru u Kairo na početak suđenja za korupciju i naređivanje ubistava demonstranata čiji je ustanak označio njegov pad.

Ispred zgrade suda, javlja The Guardian, sukobili su se Mubarakovi pristaše i protivnici. Osiguranje je ispred sudnice, samo za ovu priliku postavljene u nekadašnju Mubarakovu policijsku akademiju u Kairu, vrlo visoko.

Stotine policajaca u svečanim bijelim uniformama razdvajale su suprotstavljene strane između kojih je letjelo kamenje i boce. Mubarakovi pristaše prijetili su da će uništiti i zapaliti zatvor ako njihov vođa bude osuđen.

U istom postupku sudit će se njegovim sinovima Alau i Gamalu, bivšem ministru unutarnjih poslova Habibu al-Adliju te još šestorici dužnosnika. Mubarak je primljen u bolnicu u Sharm el-Sheiku u aprilu, zbog problema sa srcem.

Njegovi sinovi, kao i bivši ministar unutarnjih poslova Habib al-Adli, nalaze se u u zatvoru Tora u Kairu.

Mubaraku i ostalima sudit će se zbog korupcije, kao i zbog pogibije demonstranata tokom pobune protiv njegovog režima u januaru i februaru ove godine, a bivšem vođi sada prijeti smrtna kazna.

U neredima tokom pobune poginulo je 850 osoba.

Posted by on 2011-08-03. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login