Mundijal nije dovoljan za oporavak brazilske ekonomije

Brazil

Brazil

Statistički podaci o ekonomskom rastu Brazila uoči održavanja Svjetskog prvenstva u fudbalu nisu ohrabrujući s obzirom da je ekonomski rast u prva tri mjeseca ove godine iznosio 0,2 posto u odnosu na prehodni kvartal.

Prema podacima Statističkog zavoda Brazila IBGE, u prva tri mjeseca ove godine zabilježeni privredni rast na godišnjem nivou bio je 1,9 posto, što je ispod očekivanih 2,1 posto.

Privreda Brazila stagnira još od ekonomskog buma 2010. kada je ekonomski rast ove zemlje sa 200 miliona stanovnika dostigao 7,5 posto.

Rast bruto domaćeg proizvoda Brazila 2011. pao je na 2,7 posto, 2012. na jedan posto a 2013. na 2,5 posto.

Rezultati u ovoj godini nisi ni malo ružičasti, investicije su između januara i marta smanjene za 2,1 posto, što  treči uzastopni mjesečni pad.

Potrošnja domaćinstava je u prvom kvartalu ove godine pala za 0,1 posto, što je prvo zabilježeno smanjene u protekle tri godine.

Aktivnost u industrijskom sektoru je u navedenom periodu usporila za 0,8 posto.

Jedino je aktivnost u poljoprivrednom sektoru zabilježila rast od 3,6 posto zahvaljući proizvodnji kafe, šećera, soje i pomorandži.

Istovremeno potrošnja u javnom sektoru je porasla za 0,7 posto pod uticajem socijalnih programa koji odžavaju popularnost brazilske predsjednice Dime Rusef četiri mjeseca uoči izbora.

Zbog rasta javnih rashoda s jedne strane i usporavanja privrednog rasta s druge strane, cijene na malo su porasle za 6,1 posto u proteklih godinu dana, što je natjeralo građane da izađu na ulice i protestvuju.

Bonitetna agencija Standard i Purs snizila je nedavno ocjenu kreditnog rejtinga prve ekonomije Latinske Amerike sa BBB na BBB.

U nimalo povoljnim ekonomskim okolnostima, Brazil je iz budžeta izdvojio 11 milijardi dolara za organizaciju Mondijala, što je izazvalo bijes jednog dijela populacije koji smatra da je pametnije bilo da se taj novac uloži u poboljšanje rada javnih službi.

Brazilsko rukovodstvo, međutim, smatra da će Svjetsko prvenstvo dati podstrek ekonomiji u stagnaciji. Očekuje se da će 600.000 stranih turista i 3,3 miliona Brazilaca posjetiti Mundijal i potrošiti tri miljarde evra.

Vlada smatra da će svi sektori profitirati tokom fudbalskog prvenstva, posebno hotelijerstvo, da će ono povećati bruto domaći proizvod (BDP) za ovu godinu za pola procenta i da će se zaposliti više od milion ljudi.

Ministarstvo za sport Brazila ocijenilo je da će Mundijal, kao i Olimijske igre koje se održavaju 2016. u ovoj zemlji doprinjeti ekonomskom rastu od 0,4 posto svake godine do 2019.

Ekonomisti, međutim, smatraju da će Mundijal podstaći privredni rast za 0,2 posto BDP i da će ovogodišnji rast dostići tek 1,63 posto.

Odluka vlade Brazila o proglašenju neradnih dana u vrijeme održavanja fudbalskih utakmica državnog tima na predstojećem prvenstvu neće se pozitivno odraziti na ekonomiju zemlje.

Iako je organizacija Mundijal prilika za poboljšanje reputacije zemlje, imidž Brazila bi mogao biti narušen zbog socijalnih previranja kao i zbog loše infrastrukture ove šest puta veće države od Francuske, zaključuje Figaro.

Posted by on 2014-06-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login