Mundijal povećao uvoz televizora u BiH

Svjetsko fudbalsko prvenstvo, peharPredstojeće svjetsko prvenstvo u fudbalu u Brazilu utjecalo je na rast prodaje televizijskih uređaja u BiH za oko 30 posto u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani.

Na ovakav trend sigurno je utjecala činjenica da se reprezentacija BiH  kvalifikovala u završnicu planetarno najprestižnijeg sportskog takmičenja.

Nema sumnje da je u BiH Svjetsko prvenstvno u fudbalu izazvalo pojačanu tražnju za najsavremenijim TV uređajima koji omogućavaju vrhunske standarde u prijenosu slike, a samim tim i obogaćuju percepciju događaja.

Potvrđuju to i podaci o uvozu televizijskih uređeja koje je za Agenciju Fena potvrdio Ratko Kovačević, načelnik Ođeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Naime, u prvih pet mjeseci 2014. godine u Bosnu i Hercegovinu je ukupno uvezeno televizijskih uređaja 59.641,  ukupne vrijednosti 27 miliona KM.

Radi se o svim TV uređajima: plazma TV, LCD TV i LED TV.

’’Ako se ove brojke uporede sa uvozom TV uređaja u prvih pet mjeseci prošle, 2013. godine, u BiH je u ovoj godini uvezeno 13.387 TV uređaja više u odnosu na isti period prošle godine , kada je uvezeno ukupno 46.254 komada TV prijemnika, ukupne vrijednosti 21 milion KM ’’, precizirao je Kovačević.

Inače, u toku cijele 2013. godine u Bosnu i Hercegovinu ukupno je uvezeno 129.797 komada TV uređaja u ukupnoj vrijednosti 58 miliona KM.

Posted by on 2014-06-10. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login