“Muškarci ne plaču”, bh. kandidat za Oscara

Muškarci ne plaču

Muškarci ne plaču

Bosanskohercegovački film “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića, bosanskohercegovački je kandidat za filmsku nagradu “Oscar”, odlučilo je Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine.

Film je svjetsku premijeru imao ove godine na Internacionalnom filmskom festival Karlovy Vary, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija i Europa Cinemas Label.

Uspješno je prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u sklopu Takmičarskog programa, a bit će distribuiran u kinima u Bosni i Hercegovini u septembru ove godine.

U ovom filmskom ostvarenju igraju Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Jasna Đuričić i Izudin Bajrović.

Autori scenarija su Alen Drljević i Zoran Solomun, a producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić. Montažu potpisuje Vladimir Gojun, a direktor fotografije je Erol Zubčević.

Članovi komisije, koju je ranije potvrdila Američka akademija, bili su Ines Tanović, Danis Tanović, Mustafa Mustafić, Nedžad Begović, Tina Šmalcelj, Redžinald Šimek, Ratko Orozović, Nermin Hamzagić i Predrag Solomun.

Posted by on 2017-08-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login