Muslimani obilježavaju Kurban-bajram

Sarajevo, Kurban-bajramJutarnjim namazom u džamijama i vjerskim objektima širom regije i svijeta muslimani proslavljaju prvi dan, jednog od dva najveća blagdana u islamu, Kurban-bajram.

Središnja bajramska svečanost u BiH održana je u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Bajram-namaz predvodio je i bajramsku hutbu držao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je čestitao svim muslimanima regije i svijeta Kurban-bajram.

Po njemu, ljudima je općenito, a muslimanima posebno, potreban unutarnji dijalog, razgovor ravnopravnih i razumnih, a ne monolog i isključivost.

„Neka naša briga budu i naše komšije s kojima živimo, da njihova sreća bude i naša, te da njihova bol i tuga budu poziv da im priteknemo u pomoć“, rekao je Kavazović te istaknuo:

„Bosna je naša domovina i čuvajmo je. Niko neće našu muku živjeti i naše probleme rješavati, ako to ne učinimo sami. Vidjeli smo to mnogo puta. Zato pozivam muslimane, pravoslavce, katolike i Jevreje da složno radimo na podizanju naših porodica, odgajanju naše djece i čuvanju našeg zajedništva. Sklapajmo prijateljstva gdje god možemo“, poručio je Kavazović.

Bajram-namaz klanjan je i u mesdžidu Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci.

„Svako od nas treba da žrtvuje dio svog imetka, truda, vremena, znanja, umijeća radi opšteg dobra“, rekao je u bajramskoj hutbi banjalučki muftija Osman ef. Kozlić, najavivši da će se sljedeći Bajram klanjati u obnovljenoj Ferhad-pašinoj džamiji.

Nakon 22 godine, otkako je u aprilu 1992. godine zapaljena, minirana i porušena do temelja, u Carevoj džamiji u Foči stotinjak vjernika klanjalo je bajram-namaz, koji je predvodio goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

Bajram u regiji

U prepunoj zagrebačkoj džamiji Bajram-namaz predvodio je hafiz Aziz ef. Alili, dok je središnja bajramska svečanost održana u Islamskom centru u Rijeci gdje je bajram-namaz predvodio, bajramsku hutbu i poruku uputio predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Aziz ef. Hasanović.

Bajramski namaz u beogradskoj Bajrakli džamiji predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Adem ef. Zilkić, osudivši u svojoj poruci rasizam, nacionalizam, nacio-šovinizam i isticanje prednosti kao bilo kakvih razlika, osim bogobojaznosti i dobročinstva.

Dva miliona hadžija u Meki

Blizu dva miliona hadžija koji su došli u Meku iz svih krajeva svijeta jutros su obavili bajram-namaz, kao i drugi muslimani u svijetu, čime je počelo slavlje i obilježavanje jednog od najznačajnijih blagdana za muslimane.

Kurban-bajram se proslavlja četiri dana i naziva se hadžijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće, koje je obaveza svakog muslimana bar jednom tokom života, ukoliko mu to financijske mogućnosti dozvoljavaju.

 

Posted by on 2014-10-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login