Muzej AVNOJ-a zasjao punim sjajem

Bihać, Muzej AVNOJ-a, AVNOJ

Bihać, Muzej AVNOJ-a,

Nakon deset godina čekanja Bihać ponovo može da se ponosi svojim Muzejem AVNOJ-a, koji je zasjao u punom sjaju krajem prošle godine.

U Bihaću je 26. i 27. novembra 1942. godine održano Prvo zasjedanje AVNOJ-a, koje je potvrdilo proces federalnog institucionaliziranja Jugoslavije.

Zgrada, gdje je održano zasjedanje pedeset godina je bila muzej sa stalnom postavkom iz tog vremena, ali tokom rata u BiH 1992. godine je artiljerijskim djelovanjem uništena, te kasnije potpuno devastirana.

Sa njenom totalnom rekonstrukcijom krenulo se prije deset godina, kada je realizirana prva faza konstruktivne sanacije, druga faza bavila se instalacijama, a treća unutrašnjim uređenjem, u okviru koje je realizirana i muzejska postavka.

“Sve skupa je koštalo oko 400.000 KM i u strukturi tih finansija najveći dio sredstava je osiguralo Federalno ministarstvo kulture i sporta, negdje oko 60 posto. Dvadeset posto je osigurao Unsko-sanski kanton (USK), a oko 15 posto je finansirala Općina Bihać”, kazao je za agenciju Fena direktor Muzeja USK-a Nijazija Maslak.

Maslak dodaje da se obnova odvijala u skladu sa novom namjenom objekta, a to je polivalentnost njegove upotrebe.

Pored stalne muzejske postavke, koja je posvećena Prvom zasjedanju AVNOJ-a, u funkciji je i sala sa binom, gdje se mogu održavati prigodni kulturni sadržaji.

Postavka se sastoji iz eksponata, dokumenata, fotografija i uvodnih legendi jednim dijelom, zatim svih trodimenzionalnih originalnih predmeta iz zbirke AVNOJ-a, te oko 18 umjetničkih radova iz zbirke Muzeja AVNOJ-a.

“Do kraja prošle godine Muzej je imao nekoliko grupnih posjeta, određenih grupa iz Slovenije, koje su posjetile Bihać. Bilo je pojedinačnih posjeta, koje stalno traju, a što se tiče nekih organiziranih posjeta učenika s područja USK-a toga još nije bilo”, kazao je Maslak.

Dodaje da posjetu škola očekuju krajem aprila i u maju, sudeći prema dosadašnjem iskustvu, jer u to vrijeme obilaze i Muzej Kapetanova kula.

Određeni interes već postoji iz drugih kantona, a dio posjete realizira se i u saradnji sa Nacionalnim parkom (NP) Una.

Posted by on 2014-04-07. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login