Muzej grada Zenica domaćin izložbe ‘Dviju kapela’ Zlatka Ugljena

Asocijacija arhitekata BiH i župa svetog Ilije u Zenici, organizatori su izlože “Dvije kapele” akademika Zlatka Ugljena, koja je večeras postavljena u Muzeju grada Zenica.

Muzej grada Zenice

Muzej grada Zenice

Izložba će biti otvorena do 7. januara, a na njoj je predstavljeno 20-ak plakata izgrađene kapele sv. Ante u selu Mošunj kod Viteza te idejni projekt kapele Gospe Žalosne u selu Gornji Zovik kod Brčkog.

– Ugljen je, nažalost, zapostavljen u našoj javnosti. Nadamo se da će ova mala izložba biti prvi korak u daljnjoj reaktivaciji njegovog, zaista izrazito vrijednog rada – kazao je Dario Kristić, predsjednik Asocijacije arhitekata BiH.

Mlada arhitektica Josipa Škrobo iz Sarajeva, koja s velikim arhitektom surađuje od 2014. godine, ističe kako akademik Ugljen i dalje s velikom ljubavlju radi projekte.

– U radu s njim nema pritiska vremena. Svi projekti treba da se dovedu do prefekcije i to je, onda, posebna ljubav prema detaljima. Radi se sve dok on ne bude zadovoljan s tim – kaže Škrobo, koja napominje kako su ova izložba i projekti kapela nastali iz dugogodišnje ljubavi i prijateljstva autora projekata sa fratrima.

Zenički fratar fra Marko Kepić istakao je kako kapeli “Kalvarija”, koju su počeli graditi polovicom 2015., a završili 2016. godine, treba dati na značenju, pogotovo što se nalazi u blizini Zenice.

– Ona se nalazi na lokalitetu koje je svetište u selu Mošunj, kraj Viteza. Kalvarija je, također, jedno rimsko nalazište. Kaže se da je tamo bila bazilika u četvrtom stoljeću. U podnožju tog brda je ova kapelica – napomenuo je fra Kepić.

On je otkrio kako je Ugljenu ideja za projekt kapele u Gornjem Zoviku kod Brčkog nastala gledajući porušene kuće kada ide prema Plehanu.

-Vidio je da iz njih buja život. I taj križ, kao simbol patnje, nekako stoji nad ovom našom stvarnošću. Vidimo koliko orginalnosti, koliko jednostavnosti i koliko baš u tome ljepote – kazao je fra Kepić.

Tuzlanski ahitekta Husejn Dropić bio je student profesora Ugljena, kojeg smatra jednim od arhitekata ovih prostora.

-Ovo je samo mali dio bogatog opusa profesora, koji je rođen 15. septembra 1929. godine, ali još s istom željom radi i stvara, ali zbog svojih godina i zdravlja nije mogao doći na izložbu.

Zeničani svakog dana gledaju Bosansko narodno pozorište, koje je profesor projektovao sa Fincijem. Ali, ovo su dva vrlo interesantna objekta- kazao je Dropić.

Posted by on 2018-12-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login