Muzej grada Zenice bio poplavljen: Spašeni svi vrijedni eksponati

Muzej grada ZeniceDepoi Muzeja grada Zenice su bili poplavljeni 15. maja. Voda je za tri dana porasla do 1,8 metara. – Zahvaljujući pomoći Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica, njihovim radnicima i prije svega pumpi koja je 15. i 16. maja neprestano izbacivala vodu van depoa, te nam tako omogućila rad, uspjeli smo spasiti sve vrijedne eksponate, prije nego što je porast nivoa vode onemogućio spašavanje. Preostalu su vodu iz depoa ispumpali zenički vatrogasci dva dana kasnije, kazao nam je Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice.

Počev od 18. maja, radnici Muzeja su u dvije ekipe radili na poslovima iseljenja i sušenja arheološke građe, te na poslovima čišćenja, neposredno u depou. Poslovi su potrajali sedam dana. Malobrojnim muzealcima u depou, koji je nalikovao na katakombe, pomogli su zenički izviđači.

Voda je ušla kroz mrtvu ploču i kroz kanalizacione otvore, direktno kroz klozete u muzejskom klubu, u podrumu.

Propali su svi zidovi depoa, nikakvo čudo jer su napravljeni od rigipsa, kompletan mobilijar i dio tiraža izdanja Muzeja garda Zenice. Štetu će namiriti Fondacija “Princ Klaus” iz Holandije.

Posted by on 2014-06-03. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login