Muzička industrija profitirala od streaminga

Svjetska muzička industrija povećala je prodaju u 2018. godini za blizu deset procenata, što je četvrta uzastopna godina rasta pod utjecajem streaminga na internetu, navodi se u podacima Međunarodne federacije fonografske industrije (IFPI).

streaming
streaming

U izvještaju se navodi da je prihod prošle godine dostigao 19,1 milijardu dolara.

“Sada smo mnogo veći optimisti”, rekao je direktor IFPI-ja Frances Moore i podsjetio da je muzička industrja prethodno prošla kroz višegodišnji loš period.

Skoro polovinu prihoda donijeli su servisi streaminga, a preuzimanje fileova i kupovina fizičkih nosača zvuka i dalje su u padu.

Sektor streaminga, koji obuhvata pretplatničke servise i prihod od marketinga, porastao je za 34 odsto u 2018. godini i dostigao vrijednost od 8,9 milijardi dolara.

Krajem prošle godine u svijetu je bilo 255 miliona korisnika pretplatničkih servisa, navodi se u izvještaju.

Plaćanje za preuzimanje digitalnih muzičkih fileova umanjeno je za 21,2 odsto, a prodaja fizičkih nosača zvuka oslabila je za 10,1 posto.

Posted by on 2019-04-02. Filed under Film & Muzika, Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login