Muziku Verdija i dramu Shakespeara dočarat će lutke i marionete

MESS

MESS

Među raznovrsnim teatarskim estetikama koje će publika moći vidjeti na 57. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS posebno će zanimljiva biti lutkarska opera za odrasle nastala na muzičkom predlošku Verdija, te još jedna maestralna lutkarska teatarska kreacija inspirisana društvom spektakla.

Predstava “Trubadur” koji je režirao Eugenio Monti Colla nastala u produkciji kultne italijanske trupe Compagnia Marionettistica Carlo Colla & Figli bit će nesvakidašnje teatarsko iskustvo i imat će dvije izvedbe.

Ovo gostovanje Festival je uspio organizirati uz nesebičnu podršku Ambasade Republike Italije u BiH te Ministarstva kulture Republike Italije.

U prostoru Galerije Collegium Artisticum u utorak bit će izvedena predstava “Mnogo vike ni za što” nastala u produkciji El Local E.C. iza čije režije, kreacije i izvedbe stoji David Espinosa, španski umjetnik, a sama predstava izvodi se po pravilima i klišeima spektakularnosti, iznalazeći načine da zavede, zadivi, obmane i isprovocira publiku.

Priključujući se svijetu melodrame, lutke ne bivaju tek zamjena za pjevače od krvi i mesa, one predstavljaju svojevrstan jezik, svijet utemeljen na zakonitostima, arhetipima i kompleksnim estetskim i filozofskim ciljevima.

Svojim pokretima lutke donose iznenađenje, iluziju i čaroliju. U Verdijevim notama sve ovo se pretvara u beskrajnu jeku koja čini pozadinu tragičnoj ljubavi Manrica i Leonore, saopćeno je iz pres službe MESS-a.

Tri godine nakon iznimnog uspjeha kod žirija ali i publike sa predstavom “Moje veliko djelo” španjolski reditelj dolazi sa stotinama figurica pod naslovom Shakespearove drame “Mnogo vike ni oko čega”.

Na jednoj staroj komodi figurica su istaknute različitim sredstvima kako bi se dobio scenski pokret i dramaturgija uz određenu igru sjenki i brojne filmske, stripovske i umjetničke reference. Skriveno u ladicama komode je i nekoliko slika koje dopunjuju sekvence u kojima se govori o seksu, moći, nasilju, smrti, koje služe kao svojevrstan prikaz historije teatra.

Posted by on 2017-09-22. Filed under Kultura, MESS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login