Na Bijambarama opskrba kvalitetnom planinskom vodom

Bijambare Bijambare u narednom periodu neće oskudijevati s vodom jer je dovedena voda do planinarskog doma čija rekonstrukcija je u toku.

“Radi se o dovodu vode na dužini od kilometar i po i sedam bara je pritisak.Također, u prvom objektu kasarne je postavljena javna česma, tako da će i na tom prostoru na dva lokaliteta posjetioci imati kontroliranu i vrlo kvalitetnu planinsku vodu”, kazao je Agenciji Fena direktor Javne ustanove Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo Osman Delić.

Na lokalitetu zaštićenog područja Bijambare 10. aprila je počela rekonstrukcija tamošnjeg planinarskog doma, odredišta svih zaljubljenika u prirodu koji odluče provesti dan na Bijambarama i uživati u svim prirodnim blagodetima ovog podneblja.

Vrijednost radova je 170 hiljada KM, dok je 30 hiljada KM izdvojeno za rekonstrukciju dovoda vode na dužini od kilometar i po.

“Dom će biti multipraktičan – u prizemlju će se moći popiti čajevi, kafe, sokovi i konzumirati domaća autohtona jela. Na spratu će biti edukaciona sala koja će primati oko 70 posjetilaca. Ona će biti striktno namijenjena za učenike i omladinu, te održavanje sati u prirodi, gdje će djeca moći obilježiti sve značajne ekološke datume, kao što su Dan voda, Dan šuma, Dan planete Zemlje, Dan zaštite okoliša i druge”, kazao je Delić.

Posted by on 2013-05-07. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login