Na Bijambarama skulptura neandertalca i paleontološki muzej

Bijambare

Bijambare

Javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo je potpisala ugovor s Akdemijom likovnih umjetnosti Sarajevo za izradu skulpture neandertalca koja će biti postavljena u srednjoj bijambarskog pećini, kazao je direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić.

Dodao je da će u gornjoj bijambarskoj pećini ubrzo početi radovi na postavci muzeja u kojem će biti izložene replike iz svijeta paleontologije.

Znatan dio kostiju iz tog perioda čuva se u Zemaljskom muzeju BiH, te će biti rađene replike koje će biti postavljene u prostor Bijambara.

Delić najavljuje i da će na Bijambarama za dva dana početi i izgradnja univerzalne sportske plohe od 1.000 kvadratnih metara s asfaltnom podlogom i visokom ogradom, namijenjena za odbojku, fudbal, košarku i rukomet.

– Ukupna vrijednost projekta je oko 120.000 KM. Federalno ministarstvo okoliša i turizma je obezbijedilo 85.000 KM, a ostatak će obezbijediti Javna ustanova za zaštićena područja iz vlastitih sredstava – kazao je Delić.

Na Skakavcu će, po njegovim riječima, biti napravljen i veliki bazen od 15.000 litara vode, čija će funkcija biti preventivna u slučaju potrebe za gašenjem požara.

Delić je istakao kako je završena i rekonstrukcija metalne konstrukcije Mosta mladenaca na Vrelu Bosne.

Posted by on 2016-07-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login