Na Bijambare ‘stiglo’ prvih deset stećaka s lokaliteta ‘Mramorje’

Bijambare

Bijambare

Prvih deset stećaka prebačeno je na zaštićeno područje Bijambare u okviru projekta izmještanja nekropole od više desetina stećaka s lokaliteta ‘Mramorje’ u Čevljanovićima, što se prvi put realizira nakon rata u BiH.

Potvrdio je to direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić, naglašavajući da će stećci biti smješteni u centralnom dijelu Bijambara, s desne strane ulaza prema ‘drvenom gradu’.

‘U toku je njihovo postavljanje, čišćenje, te niveliranje prostora gdje će biti smješteni. Akciju premještanja nadziru stručnjaci iz Federalnog zavoda za zaštitu spomenika’ – kazao je on.

Delić podvlači da će stećci na ovom mjestu biti pristupačni svim posjetiocima. Oni će biti smješteni na 1,6 hektara površine, a cijela će zona biti proglašena nacionalnim spomenikom.

‘Time će prostor dobiti posebnu vrijednost, što je značajno i za apliciranje za EU i ekološke fondove’ – kazao je on.

Lokalitet’ Mramorje’ sadrži 39 stećaka.

U toku izgradnje  magistralnog puta Sarajevo-Tuzla spomenici su izmješteni s njihovih autentičnih lokacija i grupisani na trenutnom lokalitetu, gdje su bili ugroženi i izloženi rapidnom propadanju.

Posted by on 2013-09-17. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login