Na današnji dan je umro Mirza Delibašić

Mirza Delibašić

Na današnji dan 2001. godine u Sarajevu je umro Mirza Delibašić.

Na današnji dan 2001. godine u Sarajevu je umro Mirza Delibašić. Delibašić je rođen u Tuzli 9. januara 1954. godine.

Blistavu sportsku karijeru Mirza Delibašić započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu. Član košarkaškog kluba Sloboda iz Tuzle postao je 1968. i u ovom klubu ostao je do 1972. godine, kad postaje član sarajevske Bosne, kada je odigrao i prvu utakmicu protiv Jugoplastike iz Splita. Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao oko 14.000 koševa.

Bio je prvak Jugoslavije i Evrope i osvojio Kup Jugoslavije. U dresu reprezentacije Jugoslavije bio je prvak Balkana, Evrope, svijeta i olimpijski pobjednik. S Bosnom je 5. aprila 1979. godine u Grenoblu osvojio naslov prvaka Evrope.

Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja. Godine 1980. izabran je za najboljeg košarkaša u Jugoslaviji, četiri puta biran je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a  2000. je proglašen najboljim sportistom svih vremena u našoj zemlji.

Vjeran Sarajevu ostao je i u toku rata, zahvaljujući se pozivu rukovodstva slavnog Reala da opkoljenu bosanskohercegovačku prijestolnicu zamijeni “madridskim rajem”.

Sportska dvorana u sarajevskoj Skenderiji danas nosi naziv “Dvorana Mirza Delibašić”.

Posted by on 2013-12-08. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login