Na današnji dan prije 31 godinu otvorene su 14. ZOI u Sarajevu

Sarajevo - Zimske olimpijske igre, 1984

Sarajevo – Zimske olimpijske igre, 1984

Na današnji dan prije 31. godine svečano su otvorene 14. zimske olimpijske igre u Sarajevu.

Tog 8. februara 1984. godine Sarajlije su brižno gledale u nebo, jer je za početak, kako se kasnije ispostavilo, do tada najbolje organiziraniziranih olimpijskih igara, nedostajao samo snijeg.

Na sreću svih snijeg je pao, olimpijski plamen je upaljen, čime su zvanično otvorene 14. zimske olimpijske igre.

Po okončanju olimpijade, organizatorima su pristizale pohvale iz cijelog svijeta. U Sarajevu se tokom ZOI-a do 19. februara takmičilo 1.437 sportista iz 49 zemalja koje je pratilo oko 696.000 gledalaca.

Sarajevo i Istočno Sarajevo danas se pripremaju za organizaciju novog olimpijskog događaja. Riječ je o evropskom zimskom olimpijskom festivalu (EYOF) za mlade sportiste koji će biti održan 2017. godine.

Olimpijske ljepotice Bjelašnica, Jahorina i Igman ugostit će mlade sportiste iz cijele Evrope, a organizatori očekuju više od 5.000 posjetilaca.

Do početka EYOF-a ostalo je dvije godine, a mnogo toga se mora uraditi na obnovi olimpijskih objekata.

Sarajevo - Zimske olimpijske igre, 1984Gradonačelinci Sarajeva i istočnog Sarajeva Ivo Komšić i Nenad Samardžija uvjereni su da će sve proteći u najboljem redu, te da će festival biti organizovan na vrhunski način, kao što su bile organizovane Zimske olimpijske igare 1984. godine.

Posted by on 2015-02-08. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login