Na današnji dan prije 34 godine otvorene 14. ZOI u Sarajevu

Na današnji dan prije 34 godine u Sarajevu su otvorene 14. zimske olimpijske igre, jedan od najznačajnijih događaja u istoriji Bosne i Hercegovine.

Sarajevo - Zimske olimpijske igre, 1984

Sarajevo – Zimske olimpijske igre, 1984

Međunarodni olimpijski komitet je organizaciju igara povjerio Sarajevu, 1978. godine na zasijedanju u Atini. U konkurenciji su još bili japanski Sappori i švedski gradovi Falun i Göteborg zajedno.

Na igrama je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja. Ceremoniji svečanog otvaranju na stadionu Koševo prisustvovalo je 60.000 gledalaca, i oko dvije milijarde ljudi preko TV-a. Olimpijski plamen je upalila klizačica Sanda Dubravčić, a olimpijskui zakletvu je izgovorio alpski skijaš Bojan Križaj.

Takmičenja su održana u alpskom skijanju (Bjelašnica i Jahorina), bobu i sankanju (Trebević), hokeju i umjetničkom klizanju (Zetra i Skenderija), biatlonu, nordijskom skijanju i skokovima (Igman).

Najveće zvijezde sarajevske Olimpijade su bili britanski par u umjetničkom klizanju Jayne Torvill – Christopher Dean, istočnonjemačka klizačica Katarina Witt, pobjednik olimpijskog pusta na Bjelašnici Amerikanac Bill Johnson, Finkinja Marja-Liisa Hämäläinen u skijaškom trčanju, te Kanađanin Gaétan Boucher i Njamica Karin Enke u brzom klizanju.

Od domaćih takmičara iz tadašnje SFR Jugoslavije najveći uspjeh ostario je slovenski alspki skijaš Jure Franko, koji je osvojio srebro u veleslalomu, što je prva tada bila prva madalja za SFRJ na zimskim olimpijadama.

Organizacija igara dobila je najveću ocjenu zvaničnika MOK-a. Na ceremoniji zatvaranja 14. ZOI u Zetri tadašnji predsjednik MOK-a Juan Antonio Samaran je rekao da su to do tada bile najbolje organizorane igre.

Organizacija 14. ZOI koštala je 142,6 miliona dolara, a polovina prihoda ostvarena je od prodaje prava na TV-prijenose. Sarajevu je nakon olimpijade, uz brojne objekte, ostalo 2.850 novoizgrađenih stanova, više hotela, a bilo je otvoreno i 9.500 novih radnih mjesta.

Posted by on 2018-02-08. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login