Na današnji dan prije 38 godina umro Ivo Andrić

Ivo Andrić, Višegrad

Ivo Andrić, Višegrad

Bosanskohercegovački pisac i nobelovac Ivo Andrić umro je na današnji dan, prije 38 godina, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Andrić je bio književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije, a Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine za roman ‘Na Drini ćuprija’.

Ivo Andrić je rođen 9. oktobra 1892. godine u Dolcu pored Travnika u tadašnjoj Austrougarskoj, a djetinjstvo je proveo u Višegradu gdje je završio osnovnu školu.

Završio je sarajevsku Veliku gimnaziju, a slovensku književnost i istoriju studirao je na filozofskim fakultetima u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu.

Doktorsku disertaciju ‘Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine’ Andrić je odbranio na Univerzitetu u Gracu 1924. godine.

Andrić je imao veoma uspješnu diplomatsku karijeru u Vatikanu, Bukureštu, Trstu i Gracu, Marseju, Parizu, Madridu.

Ivo Andrić je umro 13. marta 1975. godine u Beogradu u 83 godini.

Njegova najpoznatija djela su:

Na Drini ćuprija, Nemiri, Ćorkan i Švabica, Mustafa Madžar, Ljubav u kasabi, Put Alije Đerzeleza, Most na Žepi, Anikina vremena, Gospođica, Prokleta avlija, Znakovi pored puta…

Posted by on 2013-03-13. Filed under Bosna i Hercegovina, Sarajevo, Travnik, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login