Na današnji dan rođena Emily Dickinson

Emily Dickinson (1830-1886), jedna je od najvećih pjesnikinja koja je za života bila anonimna (vodila povučen život neudate domaćice), rođena je na današnji dan 1830. godine.

Emily Dickinson
Emily Dickinson

Njenih više od hiljadu pjesama, otkrivenih poslije smrti, posthumno je objavljeno u šest tomova.

Priređivači su ih podijelili u četiri kategorije: pjesme o prirodi, o vremenu i vječnosti, o ljubavi, te o životu.

Njena poezija prodorne introspektivnosti i snažnog mističnog podteksta, pisana izvanredno preciznim i suptilnim stilom, obiluje samoniklom originalnošću.

Iako je Dickinsonova mnogo pisala, tokom njenog života objavljeno je samo desetak od njenih gotovo 1.800 pjesama.

Mnoge njene pjesme bave se temama smrti i besmrtnosti, zatim vječnošću, ljubavlju i Bogom.

Književni kritičari smatraju Emili Dickinson za jednu od najvećih američkih pjesnikinja. Kao djevojka, zbog zdravstvenih problema, veći dio vremena provodi u kući neprestano čitajući knjige i pišući pjesme.

Provela je samo jednu godinu na Akademiji u Amherstu učeći botaniku i druge prirodne nauke, potom je kratkotrajno pohađala Mount Holyoke College, da bi se 1850. godine potpuno povukla iz javnog života u svoju porodičnu kuću u Amherstu.

Nakon toga, Dikinsonova je sa ljudima komunicirala isključivo preko pisama. Njenu ljubav prema samoći neki smatraju patološkom, a drugi romantičnom.

Neki tumači života i djela Emili Dikinson misle da joj je samoća bila neophodna za nesmetano pisanje pjesama i da je zbog toga izabrala takav način života.

U osami je gajila cvijeće, a herbar je počela da popunjava još u djetinjstvu. Njena kolekcija suvog cvijeća sadržavala je više od 400 vrsta.

Lokalno stanovništvo je Dickinsonovu smatralo ekscentričnom. Ona je razvila prepoznatljivu sklonost ka bijeloj odjeći i postala poznata po svojoj nevoljnosti da pozdravi goste.

Emily Dickinson umrla je u 56. godini, 1886.

Posted by on 2020-12-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login