Na Mandelinu sahranu stiže 59 državnika

 Nelson Mandela
Nelson Mandela

S crkvenim pjesmama i hvalospjevima, Južnoafriokanci svih boja i vjera u nedjelju su se sjećali Nelsona Mandele u danu molitve, nazivajući ga simbolom slobode, oprosta i nade za njihovu zemlju i cijeli svijet.

U crkvama, džamijama, sinagogama i dvoranama od rijeke Limpopo do Cape Towna, milioni su se molili za čovjeka koga slave kao “oca nacije” i svjetionikom integriteta, poštenja i pomirenja u svijetu, prenosi Reuters.

Mandela, prvi crni južnoafrički predsjednik koji je izvukao svoju zemlju iz apartheida i uveo je višerasnu demokratiju, preminuo je u četvrtak u 95. godini nakon višemjesečne bolesti.

Otada, njegova zemlja je preplavljena izlivima emocija kakve nisu viđene od Mandelinog oslobađanja nakon 27 godina provedenih u zatvoru u 1990. godini i izborne pobjede koja je uslijedila odmah nakon njegovog povratka.

Masa je polagala cvijeće, palila je svijeće i puštala balone ispred njegove kuće u Johannesburgu.

U crkvi Regina Mundi u Sovetu, najvećoj katoličkoj crkvi u Južnoj Africi, na stotine ljudi, mladih i starih, okupilo se da moli za Mandelu i za budućnost svoje zemlje.

Ljudi se mole da dođe do promjena, da ćemo se okupiti zajedno – izjavila je menadžerica Gladys Simelane.

Mandelina bivša supruga Winnie Madikizela-Mandela, odjevena u crno, prisustvovala je službi u Metodističkoj crkvi u sjevernom predgrađu Johannesburga Bryanstonu, gdje je predsjednik Jacob Zuma slavio vrline najuglednijeg državnika svoje zemlje.

On je vjerovao u oprost i opraštao je čak i onima koji su ga 27 godina držali u zatvoru – izjavio je Zuma u govoru.

On je ustao u borbu za slobodu. On se borio protiv onih koji su ugnjetavali druge. Želio je da svi budu slobodni – kazao je.

Dan molitve otvoren je zvaničnim programom žaljenja koji uključuje memorijalnu službu na stadionu u Johannesburgu u utorak i državnu sahranu naredne nedjelje u Mandelinom rodnom mjestu Qunu na istoku zemlje – za koju se očekuje da će biti jedno od najvećih okupljanja svjetskih čelnika u modernoj historiji.

Do sada je 59 šefova država ili vlada saopćilo da će prisustvovati sahrani, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Južne Afrike.

Također se očekuje da prisustvuje veliki broj kraljevskih i slavnih ličnosti.

Posted by on 2013-12-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login