Na Međunarodnom aerodromu Tuzla počinje kargo saobraćaj

Aerodrom Tuzla

Aerodrom Tuzla

Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici dalo je dozvolu Međunarodnom aerodromu Tuzla za promet roba životinjskog porijekla.

Osim tuzlanskog, tu dozvolu je dobio i aerodrom Mostar, tako da će se od sada, osim sa sarajevskog i banjalučkog aerodroma, i sa ta dva aerodroma moći vršiti izvoz ove vrste roba.

Donošenje ovakve odluke rezultat je intenzivnih aktivnosti koje su Vlada Tuzlanskog kantona i Međunarodni aerodrom Tuzla vodili u proteklom periodu, na prvom mjestu kako bi aerodrom ispunio sve neophodne infrastrukturne uvjete, a kasnije i kako bi bile stečene sve političke pretpostavke za donošenje ovakve odluke.

U praktičnom smislu ova odluka znači pokretanje kargo saobraćaja na Međunarodnom aerodromu Tuzla, što će sigurno, uzimajući u obzir potencijale mesne industrije u Tuzlanskom kantonu, biti snažan poticaj za razvoj privrede.

Naznaka operacionalizacije te odluke Vijeća ministara BiH je i zakazani sastanak Uprave Aerodroma s predstavnicima Privredne komore iz Istanbula, kada bi trebali biti dogovoreni detalji buduće saradnje.

Prethodno je Vijeće ministara BiH donijelo odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta ulaganja, vrijednog oko šest miliona konveribilnih maraka, kojim će biti riješeno pitanje smještaja zaposlenih u jedinicama Granične policije i carinskim ispostavama Uprave za indirektno oporezivanje te inspekcijskih organa na graničnim prijelazima, aerodromima Mostar i Tuzla te izvršena rekonstrukcija graničnog prijelaza Vardište kod Višegrada, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade TK.

Posted by on 2015-12-06. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login