Na Mjesecu je više vode nego što se ranije vjerovalo

Naučnici su otkrili kako se na Mjesecu krije mnogo više vode koja nije u obliku leda.

Mjesec
Mjesec

Na Mjesecu nema tekuće vode kao na Zemlji, no naučnici su u ponedjeljak objavili da je voda na tom Zemljinom satelitu učestalija nego se ranije vjerovalo jer su molekule vode zarobljene u mineralima na površini, a potencijalno i u zaleđenim dijelovima u njegovom vječno sjenovitom dijelu.

Već je istraživanje od prije 11 godina pretpostavilo da je voda u malim količinama relativno raširena na Mjesecu, a skupina naučnika sada je izvijestila o prvoj nesumnjivoj detekciji molekula vode na površini tog svemirskog tijela.

U isto vrijeme druga skupina je objavila da je na Mjesecu gotovo 40 hiljada kvadratnih kilometara vječnih sjena u kojima se potencijalno nalaze sakrivene zalihe vode u obliku leda.

Relativno bogata prisutnost vode na Mjesecu mogla bi biti važna za buduće misije astronauta i robota koji će vaditi i koristiti vodu za piće ili kao sastojak goriva.

Tim predvođen s Casey Honniball iz NASA-inog centra u Marylandu detektirao je molekule vode na površini Mjeseca zarobljene u prirodnom staklu i u drugim naslagama.

Ranija istraživanja nisu mogla tačno odrediti radili li se o vodi ili o srodnom hidroksilu, no nova metoda je jednoznačno pokazala da je riječ o vodi.

NASA planira povratak astronauta na Mjesec, a ta se misija smatra uvodom za putovanje čovjeka na Mars. Pristupi vodi na Zemljinom satelitu pomogli bi u tom pothvatu.

Još uvijek se ne zna kako je voda stigla na Mjesec.

Posted by on 2020-10-26. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login