‘Na mladima svijet ostaje’ je izjava na kojoj u BiH sve završi

Institut za razvoj mladih KULT

Institut za razvoj mladih KULT

Institut za razvoj mladih KULT se simbolično i kritički osvrće na položaj mladih u BiH povodom Dana mladih, 12. augusta.

„Na mladima svijet ostaje“ ili „Mladi predstavljaju našu budućnost“ su izjave, naglašavaju, na kojima se nažalost u BiH sve završi.

“Kada ste mlada osoba koja živi u BiH, državi u kojoj je stopa nezaposlenosti mladih preko 60 posto, a stopa nezainteresovanih, neinformisanih, možda čak i veća, znate kako imate dvije mogućnosti: otići iz BiH, kao 78 posto mladih koji bi to također željeli, ili ostati, tražiti znanje i kompetencije van formalnog sistema obrazovanja, proširiti svoje vidike i boriti se za promjene” – ističe KULT.

Iako mladi predstavljaju okosnicu društva i napretka u svim segmentima ukoliko se sagleda generalno stanje u državi “uviđa se da mali broj mladih ima priliku izraziti svoje stavove, provesti neku svoju inicijativu, doprinijeti promjenama”.

Mišljenje da mladi ne mogu doprinijeti promjeni, kako nisu bitni u političkom procesu i kako nemaju nikakav uticaj smatraju da su velika kočnica u njihovom angažmanu u politici.

Sve to doprinosi pasivnosti mladih za učešćem u politici i mladi su često loše informisani o političkim dešavanjima.

“Mladima treba pružiti mogućnost da se educiraju o političkim procesima, načinu djelovanja i funkcionisanja, kako bi spoznali važnost aktivnog sudjelovanja u društvu. Mladi trebaju da se izbore za svoje mjesto u politici, te jasno i odlučno pokažu stavove iza kojih će stajati svojim znanjem i profesionalnošću” – zaključili su iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Mreža omladinskih lidera/ica UMiD Alumni, koja okuplja preko 120 mladih iz BiH i regije, osnovana je 31. maja 2013. g. tokom konferencije Uspješni mladi za uspješnu zemlju, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Omladinska liderica Azra Cucak, te lideri Bogdan Bogdanović i Haris Topalović poručili su „ukoliko ste jedan od 5 posto volontera naše zemlje, vjerujemo kako ste svjesni koliko vam se život promijenio otkako volontirate“.

Cucak se prisjeća kako je čudno bilo ući u Institut za razvoj mladih KULT kao jedna osoba, a zatim prolazeći kroz različite obuke i radionice izaći kao sasvim druga, svjesna, odlučna i komunikativnija.

Topalović ističe kako ga je volontiranje promijenilo na mnogo načina, koje još uvijek otkriva. Svaki put iznenadi sebe, koliko široko razmišlja, kako u svakom trenutku, u svakom problemu pokušava naći neko rješenje.

Bogdanović pripada skupini od jedan posto mladih koji misle da mogu uticati na politička zbivanja u našoj državi, i radi na tome.

Volontirajući je stekao svijest o tome kako se obrazovanje ne temelji samo na osam godina osnovne i četiri srednje škole, pa fakultet, već je mnogo složenije i mnogo zanimljivije.

“Na svakom koraku, svuda oko sebe, pronađite nešto novo, ne tražite materijalnu korist, već kompetencije i znanje – to je bit volontiranja” – kaže Bogdanović.

Mladima je potrebno osigurati stalnu podršku i savjetovanje, posebno mladima iz manjih sredina koje su nedovoljno razvijene, te omladinski lideri ističu da  obrazovana osoba treba biti svjesna posjedovanja najjačeg oružja, svog znanja i iskustva, kako bi pomogla sebi, drugima i široj društvenoj zajednici, bez odlaska iz BiH.

“Mladi zaslužuju da se u njih nesebično ulaže, jer ulaganje u mlade je najbolja investicija. Naravno, nije moguće uvijek izgraditi budućnost za mlade, ali je moguće izgraditi mlade za budućnost. Mladi kreirajmo budućnost već danas!” – kazali su omladinski lideri iz BiH.

Omladinski lideri/ce su među rijetkim primjerima mladih koji se bore za promjene, bolje obrazovanje, postižu izvanredne rezultate na društvenom planu, aktivni su i predstavljaju glavne motivatore mladih u svojim lokalnim zajednicama.

“Ovi mladi su pokretačka snaga bh. društva” – saopćio je KULT.

Posted by on 2013-08-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login