Na novoj ličnoj karti i krvna grupa

Bosna i Hercegovina, BiH, lična kartaDom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je jednoglasno Zakon o izmjenama i dopunama zakona o ličnoj karti državljana BiH, koji predstavlja osnovni preduvjet da 2013. godine počne izdavanje novih ličnih karata sa elektronskim čipom koji će sadržavati biometrijske podatke građana.

Novina u odnosu na sadašnju ličnu kartu, uz čip, jeste, kako se navodi u izmjenama i dopunama, i unošenje podataka u obrazac lične karte latiničnim i ćiriličnim pismom, kao i mogućnost unošenja krvne grupe po zahtjevu građanina.

Unošenje entitetskog državljanstva bit će moguće na zahtjev podnositelja zahtjeva za izdavanje lične karte ili kada je to neophodno za provedbu Izbornog zakona BiH, kao što je slučaj u Brčko distriktu.

Stizat će i poštom

Novim zakonskim rješenjima koje su usvojili zastupnici Doma naroda PS BiH, građanima se omogućava pohranjivanje elektronskog potpisa, a svi oni koji se odluče pohraniti svoj potpis u ličnu kartu bit će u mogućnosti koristiti web-servise putem kojih će moći podnijeti zahtjev za pasoš i vozačku dozvolu, registrirati vozilo, promijeniti adresu i mjesto prebivališta ili izvaditi uvjerenje o kretanju.

Novim zakonom, kako prenosi Srna, predviđena je mogućnost preuzimanja lične karte putem pošte. Izdavanje novih ličnih karata trebalo bi početi 1. januara 2013., a građani će ih sukcesivno mijenjati po isteku sadašnjih, odnosno važećih ličnih karti. Procedura usvajanja izmjena i dopuna Zakona o ličnoj karti državljana BiH počela je u kolovozu 2010.

Posted by on 2012-03-02. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login