Na oktobarskim izborima u BiH dosad rekordan broj stranaka

BiH, izboriNa općim izborima u Bosni i Hercegovini zakazanim za 12. oktobar učestvovat će 65 političkih stranaka i 24 nezavisna kandidata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Broj ovjerenih političkih partija i nezavisnih kandidata najveći je do sada kada su u pitanju opći izbori u BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je danas, u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, nastavila postupak ovjere političkih partija za učešće na općim izborima u Bosni i Hercegovini zakazanim za 12. oktobar.

Centralna izborna komisija BiH je obavjestila 15 političkih partija o nedostacima i nepravilnostima u podnesenim prijavama za ovjeru, od čega su njih 12 u potpunosti ili djelimično otklonile nedostatke u prijavi i u skladu stim Centralna izborna komisija BiH je ovjerila njihovo učešće na općim izborima 2014. godine za izborne jedinice i za organe vlasti za koje ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Političke partije Zavičajni socijaldemokrati-Mile Marčeta, Kongresna narodna stranka zaštite prava boraca i građana pravde i morala BiH i Ekološka partija Republike Srpske nisu otklonile nedostatke u prijavi i Centralna izborna komisija BiH danas je odbila prijave za ovjeru učešća na općim izborima u BiH, uz napomenu da je u međuvremenu politička partija Zavičajni socijaldemokrati-Mile Marčeta dostavila podnesak kojim povlači prijavu za ovjeru.

Centralna izborna komisija BiH ukupno je ovjerila 65 političkih partija za izborne jedinice i za organe vlasti za koje ispunjavaju zakonom propisane uslove. Podsjećamo da je ranije ovjereno svih 24 prijave nezavisnih kandidata, jer su ispunjavali zakonom propisane uslove za ovjeru.

Broj ovjerenih političkih partija i nezavisnih kandidata, koji je najveći do sada kada su u pitanju opći izbori u BiH, pokazuje da su netačne tvrdnje da je povećanjem iznosa novčane takse omogućeno učešće na izborima samo „velikim“ političkim partijama.

Posted by on 2014-06-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login