Na području Bosanskog Šamca počelo istraživanje nafte i gasa

Bosanski Šamac, naftaNa području Bosanskog Šamca danas je počelo istraživanje radi otkrivanja nalazišta nafte i gasa, a seimička ispitivanja će trajati dva mjeseca.

Istraživanje provodi kompanija “Kaliningrad geofizika” iz Rusije, a na osnovu ugovora sa Društvom za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa “Jadran – Naftagas” iz Banja Luke i odobrenja Vlade Republike Srpske.

U istraživanju je angažovano 50 radnika, od kojih je trećina sa šamačkog područja.

Predstavnici općine Bosanski Šamac upoznali su poljoprivrednike i 25 mjesnih zajednica o ispitivanju, kao i o posljedicama koje mogu nastati na njivama od terenskih vozila i specijalnih mašina.

Kompanija “Kaliningrad geofizika” će nadoknaditi štetu koja bi mogla da nastane, a formirana je i služba za procjenu i naknadu štete.

Načelnik Odjeljenja za privredu u općini Bosanski Šamac Milan Simić rekao je da će se istraživanje obavljati na poljoprivrednim parcelama, te da je procedura i postupak prijave štete dogovorena i vrlo jednostavna.

“Šteta se određuje po maksimalnom prinosu određene kulture, puta cijena koja je aktuelna u momentu isplate. Zamolio bih poljoprivrednike da budu korektni u svojim prijavama. Šteta će biti nadoknađena”, rekao je Simić.

Posted by on 2012-05-04. Filed under Banja Luka, Ekonomija, Šamac, Šamac / Domaljevac, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login