Na području Olova uklonjena i uništena mina u čijoj blizini su se igrala djeca

Bosna i Hercegovina, mine

Bosna i Hercegovina, mine

Kolika opasnost od mina prijeti građanima BiH pokazuje i jučerašnji primjer u Olovu, gdje su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite na lokaciji Olovske Luke, neposredno uz magistralni put Olovo-Kladanj, uklonili i uništili minu, u čijoj neposrednoj blizini su se igrala djeca.

Vođa tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Sarajevo A Enver Grahić izjavio je Feni da su, na poziv Civilne zaštite Općine Olovo, izašli na lokalciju Olovske Luke, neposredno uz magistralni put Olovo-Kladanj, gdje su zatekli pet-šest dječaka u neposrednoj blizini mine, koja je uočena i markirana.

Ističe da su poduzeli sve procedure koje slijede da bi to sredstvo uklonili.

– Osigurali smo prostor, u saradnji s policijom PU Olovo i s pripadnicima Doma zdravlja iz Olova. To sredstvo je na najhitniji način uklonjeno. Samim tim smo spriječili eventualne neželjene posljedice za te dječake koji su bili u neposrednoj bilizini mine – istaknuo je Grahić.

Po njegovim riječima, radi se o jako osjetljivoj protivpješadijskoj antimagnetnoj mini, tipa PMA-3, koja u sebi sadrži 35 grama livenog trotila koji je jako aktivan i može nanijeti štete u smislu da onesposobi noge, oči, vitalne funkcije ljudskog tijela.

– Mi smo to markirano sredstvo uništili na najbrži mogući način da ne bude neželjenih posljedica – kazao je Grahić.

Iz Federalne uprave civilne zaštite i ranije su ukazivali na to da se najviše nesreća uzrokovanih minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima dešava početkom proljeća. Upozoravaju građane na opasnost od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava, te ih pozivaju da sve predmete za koje sumnjaju da ih mogu dovesti u opasnost od eksplozije prijave najbližem operativnom centru civilne zaštite ili policijskoj stanici.

Posted by on 2016-04-09. Filed under Olovo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login