Na području ZDK u porastu proizvodnja cvijeća i povrća

povrće

povrće

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, usvojila zaključak o isplati premije za proizvodnju povrća i cvijeća u plastenicima i staklenicima.

Vlada je odobrila sredstva za 44 poljoprivredna proizvođača s područja ovog kantona u ukupnom iznosu od 186.429 KM, u skladu s planiranim utroškom sredstava za poticaje u poljoprivredi za 2015. godinu i upustva o poticanju poljoprivredne proizvodnje.

Pravo na premiju ostvarili su poljoprivredni proizvođači koji su registrovani kao samostalni poljoprivredni proizvođači po Zakonu o obrtu, posjeduju plastenike ili staklenike odgovarajuće površine na području kantona i ispunjavaju ostale uslove.

Proizvodnja povrća i cvijeća u zatvorenom prostoru na području ZDK-a nastavlja trend rasta i evidentan je značajan rast površina na kojim se obavlja proizvodnja, kao i broj registrovanih proizvođača.

Prema podacima resornog ministarstva, površina na kojoj se obavlja registrovana plastenička i staklenička proizvodnja u 2015. godini povećana je za 30 posto u odnosu na prošlu godinu, a broj registrovanih poljoprivrednih proizvođača u istom periodu povećan je za 47 posto.

Ministarstvo će u skladu saraspoloživim sredstvima i u narednom periodu podsticati ovu proizvodnju koja je prepoznata kao jedna od onih koja, uzimajući u obzir resursne mogućnosti ovog kantona, ima perspektivu i mogućnost dodatnog zapošljavanja.

Usvojen je i zaključak o isplati premije za prozvodnju presadnica povrća i za ove namjene izdvojena su sredstva u iznosu 20.000 KM.

Posted by on 2015-09-14. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login