Na protestu u Beogradu saopšten “tim za pregovore”

Učesnici protesta protiv vlasti pod nazivom “Jedan od pet miliona – Svi kao jedan” održanog večeras u Beogradu saopštili su imena vanstranačkih eksperata koji bi činili tim za pregovore o stvaranju uslova za fer i poštene izbore, kao i za slobodne medije.

Beograd, protest
Beograd, protest

Obraćajući se građanima kod Terazijske česme u Beogradu, glumac i član opozicione Demokratske stranke Branislav Lečić naveo je da su članovi tog tima profesori Čedomir Čupić, Dušan Vučićević, Snježana Milivojević, Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović i sociolog Zoran Gavrilović, a da će im pomoć pružiti i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

On je podsjetio da je na prošlom protestu u Beogradu upućen zahtjev za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tijela za elektronske medije (REM), kao i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radiotelevizije Srbije i Radiotelevizije Vojvodine.

Takođe, Lečić je najavio da će protesti biti nastavljeni “do pobjede”.

“Nema povlačenja pred izdajom, predajom, lažima, pred kršenjem Ustava. Pobijedićemo gandijevski, sa probuđenom svješću, jedan uz drugoga, bez obzira na vjeru i naciju. Pobijedićemo nenasilnim protestima, samo treba da izdržimo jer laž ne može da prođe”, rekao je Lečić.

Komentarišući sinoćnji miting u Beogradu na kojem je govorio predsjednik Srbije, Lečić je ocijenio da je riječ o “oproštajnom cirkusu Aleksandra Vučića”.

Nakon govora, okupljeni su krenuli ka zgradi Radiotelevizije Srbije, gdje je tokom “Dnevnika slobodne Srbije” predsjednik opozicionog pokreta za preokret Janko Veselinović naveo da građani moraju da podvuku crtu i da ako vlast ne pristane na dijalog sa “pobunjenim narodom”, opozicija 4. maja formira “slobodnu zonu” u kojoj će biti i slobodni parlament sastavljen od slobodnih odbornika iz Srbije.

On je na kraju današnjeg skupa najavio da će naredne subote organizatori protesta sprovesti niz humanitarnih akcija širom Srbije.

Posted by on 2019-04-20. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login