Na Rujištu metar snijega

Rujište

Rujište

„Snijeg je zadnjih dana dosta padao, tako da ga ima oko 1 metar. Na Rujištu je aktuelno noćno skijanje, od 18 i 30 do 23 sata – trend koji je prošlih godina popularan na svim velikim evropskim i svjetskim skijalištima. Temperatura je ispod nule, ceste su prohodne, a prekrasna snježna idila Rujišta privukla je i veliki broj gostiju“, kaže za turistički vodič Mirsad Mušinović, vlasnik motela „Snježna kuća“ na Rujištu.

Skijanje je na Rujištu nakon izgradnje Motela “Snježna kuća” i vlastite ski staze, postao veliki hit. Mnoštvo ljubitelja prirode, snijega i zimskih igara u velikom broju slijeva se kako bi se okušali u skijanju, sankanju i drugim zimskim radostima. Mnoštvo je i rekreativaca koji dođu samo udahnuti čistoga zraka.

Ski ponuda je raznolika:

Ski staza duga je 700 metara i u podnožju je pogodna za učenje skijanja.
Ski instruktori ne trebaju se posebno naručivati, uvijek je netko od njih na stazi spreman da pomogne.
Ski lift ima velik kapacitet, tako da se ne treba dugo čekati na red.

Ski staza na Ruištu opremljena je i sistemom rasvjete za noćno skijanje u kojemu ljubitelji snježnih sportova mogu uživati u večernjim satima.

„Nakon što sunce zađe, skijalište na Ruištu poprimi sasvim drugi oblik, upale se reflektori, nalože se vatre u kaminima i upravo tada mnogi skijaši pohode stazu i uživaju u prirodnim ljepotama. Noćno skijanje, posebno iskusnijim skijašima zanimljivo je zbog posebnog doživljaja prirode“, ističe Mušinović.

U podnožju ski staze je i rent-a-ski u sklopu Motela “Snježna kuća”, u kojem se mogu iznajmiti pancerice, skije i štapovi, daske, sanke i druga ski oprema.

Ski karte:
Dnevna: 10 h – 16 h – 18 KM
Poludnevna: 12 h – 16 h – 15 KM
Noćna: 18 h – 23 h – 15 KM
Za djecu: (dnevna/noćna) – 10 KM

Nekoliko savjeta za noćno skijanje:
– Obucite se toplo – Najbolje je odjenuti se slojevito i planirajte da je temperatura manja za barem 5 celzijevih stepeni, za razliku od dnevne, a tu je i vjetar na koji se često treba računati pri odijevanju.
– Skijajte u paru – Čak i najbolje staze imaju okolo šumovite površine i dobro je da neko uvijek zna gdje ste.
– Provjerite automobil – Ako ćete voziti kući nakon skijanja provjerite da su Vam svijetla i baterije spremne za put.
– Nemojte piti i skijati – Zasigurno se brojni gosti zabavljaju u restoranima na skijalištu i po danu i po noći, ali zapamtite pravilo i nemojte piti i skijati.

studio88 / bih-x.info

Posted by on 2010-03-15. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login