“Na sceni iza ekrana U petak se otvara „Treći međunarodni sajam trešnje 2015.” ” priručnik za novinare

trešnja

trešnja

U Šatorovićima kod Brčkog se u petak otvara „Treći međunarodni sajam trešnje 2015“, a u okviru sedmodnevne sajamske manifestacije koja je počela juče, planirana su tematska predavanja, okrugli sto, smotra folklora i tradiciononalno Trešnjarevo. Organizatori sajma su Mjesna zajednica Šatorovići u saradnji s Privrednom komorom Brčko Distrikta.

Međunarodni sajam trešnje ima veliki značaj za afirmaciju voćarstva i uzgoja trešnje, imajući u vidu da je oko 500 hiljada sadnica od 28 sorti zasađeno na oko 240 dunuma u Mjesnoj zajednici Šatorovići.

Sajam je prilika da se ukaže na važnost ove grane poljoprivrede, a kroz susrete sa gostima iz Rusije, Turske i zemalja okruženja ostvare kontakti za bolji plasman voća.

„Poznato je da Brčko Distrikt raspolaže sa ogromnim proizvodnim kapacitetima svih voćarskih kultura takođe poznato je da imamo problema u plasmanu otvaranja tržišta“, kazao je Adem Ribić, dopredsjednik Skupštine Brčko Distrikta.

Posted by on 2015-05-22. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login