Na sceni Teatra kabare Tuzla večeras “Desnica: Igra proljeća i smrti”

Teatar Kabare Tuzla FestNa šestoj Festivalskoj noći, tuzlanska publika je uživala u predstavi “Kod kuće/Kabul” u režiji Željka Đukića i velikim aplauzom nagradila prvakinju drame Narodnog pozorišta Beograd, Dušanku Stojanović Glid u čijoj je produkciji i nastala ova savremena monodrama.

Ova monodrama “predstavlja ispovijest jedne učiteljice, autohtone osobe koja posmatra raspad civilizacije i raspad svijeta”.

Predstavom “Desnica: Igra proljeća i smrti” nastaloj po motivima romana “Proljeća Ivana Galeba”, u produkciji Teatro VerRRdija večeras će biti obilježeno 50 godina od smrti Vladana Desnice.

Selekcijom ove predstave, gdje režiju potpisuje Juraj Aras i ujedno ostvaruje glavnu ulogu, Teatar kabare Tuzla (TKT) je dao posebno mjesto i značenje na festivalu dogovorivši još jednu izvedbu za tuzlanske srednjoškolce, kojima će ovo biti nesvakidašnja prilika da pored lektire koju čitaju i auditivno, vizualno, emocionalno dožive bogat jezik i misao ovoga pisca.

Monodrama je premijerno izvedena 19. novembra 2015. na velikoj sceni Kazališta lutaka Zadar i imala je do sada niz zapaženih izvedbi. Osim premijere na ARTAKT festivalu i službenog otvaranja male dvorane Kazališta lutaka, nastupa na 26. Marulićevim danima – renomiranom festivalu hrvatske drame u Splitu, otvara Dane kaštelanskog kazališta, nastupa u Omišu, u Islamu Grčkom, u Kuli Janković gdje je djelo i napisano, zatim za noć kazališta u Virovitici te na sceni Polanec u ZKM-u u Zagrebu.

Predstava “Taximetar” autora Gorana Vojnovića u režiji Matka Raguž i produkciji Teatra EXIT iz Zagreba, u kojoj igraju Zijad Gračić i Robert Budak, bit će odigrana 8. Festivalskog dana, najavljeno je iz TKT Festa.

Posted by on 2017-04-02. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login