Na šestoaprilskoj izložbi Collegium Artisticuma 184 autora

Collegium artisticum

Collegium artisticum

Ovogodišnja aprilska izložba Collegium Artisticuma predstavlja, između ostalog, i fragmentarno stanje umjetnosti u BiH, odnosno međusobnu uvjetovanost različitih oblika prezentacije i izražaja.

To je prilika da tri umjetnička udruženja Bosne i Hercegovine – Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBIH), Asocijacija arhitekata (AABIH) i Udruženje likovnih umjetnika (ULUBIH) – zajednički organiziraju izložbu stvarajući platformu za prezentaciju djela svojih članova.

U izložbi učestvuju 82 člana ULUBIH-a, 40 iz ULUPUBIH-a i 62 iz AABIH-a, a na otvorenju će biti dodijeljene nagrade i Grand Prix najboljim stvaraocima.

Godišnja šestoaprilska izložba “Collegium artisticum“ održava se od 1975. godine i posjeduje karakter kolektivnosti kao vrijednost koju treba njegovati, uime datuma kojem je posvećena i uime sjećanja na bh. avangardu koju je predstavljala umjetnička grupa “Collegium artisticum“.

Na ovogodišnjoj izložbi, ukoliko se ona posmatra kao sinteza konvencionalnih likovnih izraza u dijalogu sa arhitekturom i različitim oblicima primijenjenih umjetnosti, primjetne su velike razlike.

One se najprije uočavaju u načinu na koji bosanskohercegovačka umjetnost tretira savremeno, ne u kontekstu umjetničkog izraza, nego u smislu korelacije s društvom u kojem takva umjetnost nastaje, saopćeno je iz Collegium Artisticuma.

Posted by on 2017-04-01. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login