Na vodi gubimo milione, iako smo peta država po količini voda u Evropi

BiH, voda, novacBiH  je na kraju 2011. godine ostvarila izvoz od 8,2, dok je uvoz bio 15,5 milijardi maraka, što znači da je na kraju 2011. godine ostvaren deficit od 7,3 milijarde KM, rekao je danas predsjednik Privredne komore Federacije BiH Jago Lasić.

On  je istakao da Privredna komora BiH duži niz godina sugeriše  da je potrebno uvesti kontrolu i ograničenja u uvozu roba.

“Od 1998. do danas tekući račun BiH je `u crvenom`. Bojim se da ćemo uskoro morati početi prodavati državnu imovinu ili uzimati nove kredite za pokriće `crvenog`. BiH mora podići svoj nivo pokrivenosti izvoza uvozom na oko 85 odsto do 2015. godine kako bismo deficit sveli na dvije milijarde KM”, naglasio je Lasić na konferenciji za novinare u Mostaru.

Predsjednik Privredne komore FBiH dodao je da bi uvođenjem carina na određene proizvode koji se uvoze bila povećana prodaja domaće robe na domaćem tržištu, te bi bio smanjen uvoz. Na taj način bio bi popravljen i platni bilans.

Lasić je naglasio da je samo na uvozu mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, te vode i piva BiH protekle godine izgubila više od 433 miliona KM.

“Samo na vodi gubimo milione, iako smo peta država po količini voda u Evropi”,  istakao je on.

Lasić je napomenuo  da će cijena nafte, koja je u nepuna dva mjeseca skočila za osam dolara po barelu, dovesti do rasta ostalih cijena na tržištu, prije svega hrane.

Posted by on 2012-02-28. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login